Вече не знам какви имена да си слагам на питките и тъй като днес е празник, я кръщавам Празнични питка.
Продукти:
200 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
250 г кисело мляко
2 яйца+1 белтък
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 800 г брашно
50 г краве масло
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта. Добавя се шепа брашно и се оставя да се активира, докато хване "шапка" В пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипват всички продукти, заедно с активираната мая. Меси се средно меко нелепнещо тесто. Ако е нужно, се добавя още брашно. Оставя се да втаса и след това се разделя на 4 топки, едната от които е по-малка от останалите три. Покрива се с кърпа и отново втасва. Малката топка се отделя за средата. Тавата се намазва с мазнина или се покрива с хартия за печене, като задължително стените се намасляват. Едната топка се точи на кора с диаметър на тавата, в която ще се пече. Поставя се в нея и се намазва хубаво с половината от разтопеното масло. Точи се следващата, слага се върху долната кора и се намазва с останалото масло. Точи се и третата кора и се поставя най-отгоре. С остър нож тестото внимателно се разрязва на 16 триъгълни части (като за кифлички), като не се реже до края.
Взима се най-горния слой и всеки триъгълник внимателно се навива към стените на тавата. След това по същия начин се навиват втория и третия триъгълник. В образувалия се отвор се поставя отделената топка тесто, като леко се притиска - не е нужно да допира останалата част на питката.
Питката се намазва с разбития с малко мляко жълтък и се поръсва със семена. Поставя се в студена фурна и се пече до готовност на 170*
Източник на оформянето - тук.
Продукти:
200 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
250 г кисело мляко
2 яйца+1 белтък
7 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 800 г брашно
50 г краве масло
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта. Добавя се шепа брашно и се оставя да се активира, докато хване "шапка" В пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипват всички продукти, заедно с активираната мая. Меси се средно меко нелепнещо тесто. Ако е нужно, се добавя още брашно. Оставя се да втаса и след това се разделя на 4 топки, едната от които е по-малка от останалите три. Покрива се с кърпа и отново втасва. Малката топка се отделя за средата. Тавата се намазва с мазнина или се покрива с хартия за печене, като задължително стените се намасляват. Едната топка се точи на кора с диаметър на тавата, в която ще се пече. Поставя се в нея и се намазва хубаво с половината от разтопеното масло. Точи се следващата, слага се върху долната кора и се намазва с останалото масло. Точи се и третата кора и се поставя най-отгоре. С остър нож тестото внимателно се разрязва на 16 триъгълни части (като за кифлички), като не се реже до края.
Взима се най-горния слой и всеки триъгълник внимателно се навива към стените на тавата. След това по същия начин се навиват втория и третия триъгълник. В образувалия се отвор се поставя отделената топка тесто, като леко се притиска - не е нужно да допира останалата част на питката.
Питката се намазва с разбития с малко мляко жълтък и се поръсва със семена. Поставя се в студена фурна и се пече до готовност на 170*
Източник на оформянето - тук.
И тук да кажа, че е чудесна!
ОтговорИзтриванеКато букли са наредени :)
Гуш!
Илианка, празничната ти погача е чудесна!
ОтговорИзтриванеИнтересно оформена, бухнала и с чудесен загар :)
Приятна празнична вечер!
Че тя си е идеална за празник, Илиянче, сложила си й напълно подходящо име. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ви е сладко!
Your bread looks very good, and I am very happy that you liked this shape of the bread. With regards.
ОтговорИзтриванеЧудесна празнична питка! Много ми хареса начина на оформяне и мисля да го пробвам :).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Страхотна, днес с ликсирчето така ме изкушавате...поздрави и пожелания за прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви харесва :)
Наистина вече е трудно да ги именуваш, Илианка,
ОтговорИзтриванетолкова са много -
красиви, майсторски, празнични!
Страхотна е,
поздравления и пожелания за хубава нова седмица, Диана
Много интересна питка и много красиво си я оформила :)
ОтговорИзтриванеНаправо си е празнична и името ѝ пасва чудесно :)