вторник, 29 октомври 2013 г.

Руенки



Продукти:


125 г меко масло
140 г захар
2 яйца
2 с.л. водка или бренди
380 г.брашно
1 ч.л.бакпулвер
1 ванилия 

За пълнежа:
пестил от сини сливи или гъст мармалад
пудра захар за поръсване 

Брашното се смесва с бакпулвера и от всички продукти се замесва меко нелепнещо тесто. Ако е необходимо, се добавя още малко брашно. Взима се част от тестото и се разточва на правоъгълна кора. Краищата се изрязват, ако е необходимо. В средата на кората се поставят парченца пестил или мармалад. Завиват се двете страни отгоре и се оформя на дълго руло, което се реже на сладки с размер, който ви харесва. Отгоре се правят леки разрези с нож. Сладките се поставят в подмазана или застлана с хартия за печене тава и се пекат в загрята на 200* фурна. Още горещи се овалват в пудра захар.

Източник: Таня Голева

6 коментара:

  1. Страхотни руенки,Или!
    Това е един от малкото соц.десерти,които предизвикват у мен положителни спомени(че повечето бяха бррр,ужасни) и много ги обичах.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Mисля, че не съм ги опитвала, но изглеждат чудно вкусни. :)
    Поздрави, Иле!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, аз съм от тези дето си ги спомнят тези десертчета и много ги харесвах! Ти си ги докарала чудесно и просто съблазняват да протегна ръка и да си грабна едничко (нали няма да се сърдиш)! Непременно ще пробвам да ги направя и аз! Благодаря за предложението и приятна вечер миличка!!

    ОтговорИзтриване
  4. Как ги обичам, как ги обичам, ако знаеш.....

    ОтговорИзтриване
  5. Едни от любимите ми сладки.Но навремето ги приготвях с мас вместо с масло.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз не съм ги опитвала и смятам да поправя тази грешка :))
    Благодаря за рецептата! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...