вторник, 3 декември 2013 г.

Баница с гъби и спанак

Продукти:

400 г кори за баница
500 г гъби
250 г пресен спанак
2 големи глави лук - при мен червен
1 суха чушка
2 скилидки чесън
2 щипки мащерка
1 с.л. риган
черен пипер
сол
1/2 к.ч. олио
ленено семе за поръсване

Гъбите се нарязват на филийки. Спанакът се измива старателно, почиства  се от дръжките и жилките. Сухата чушка, лукът и чесънът се нарязват на ситно.  В загрята мазнина се изпържва лукът до зачервяване, прибавят се гъбите и се готви около 5 минути. Слага се спанакът, разбърква се около минутка и сместа се отмества от котлона. Добавят се чесъна, сухата чушка и подправките. Тавата, в която ще се пече баницата се намазва с малко олио. Слагат се две кори и върху тях се разпределя по около 3-4 с.л. плънка. После още две кори и пак плънка. Така се редуват, като накрая се завършва с две кори. Баницата се разрязва на квадрати и се намазва внимателно с малко олио. Поръсва се с ленено семе. Пече се в загрята на 170* фурна до зачервяване.


8 коментара:

  1. Много интересна плънка! Не съм пробвала такава баница. Изглежда много вкусно. Поздрави, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитна баничка!! И съвсем в тон с постите! :) Заменям паница тиквена супа (пак постна) за парче баничка, че досега с гъби не съм яла :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. Точно такава рецепта ми трябваше. И продуктите са ми налични.
    Браво, Илианче. Ще се възползвам от предложението ти.

    ОтговорИзтриване
  4. Готово е изпълнението на рецептата. Направих във вид на малки банички, за да се консумират по-лесно в офиса. Много, много вкусно

    ОтговорИзтриване
  5. Вече мога да пиша,
    страхотни са тези предложения, Илианка,
    харесах и баницата, и яхнията с добавки.
    Изглеждат изкушаващо апетитно, и са много подходящи за пости, а си мисля и не само...
    Благодаря за чудесните идеи, поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Струва ми се ,че лукът може да бъде пресен- 3 стръка и да се добави сирене. Гъбите със сирене пасват (гъби каша със сирене) .Спанакът със сирене също пасва . И баницата да бъде навита.

    ОтговорИзтриване
  7. Баницата е нещо, което търпи импровизация. Всеки може да я направи така, както иска. Специално тази тук е постна и затова няма сирене, но тези, които не постят спокойно могат да си сложат каквото пожелаят. Дри и месо.

    ОтговорИзтриване