Продукти:
400 г кори за баница
500 г гъби
250 г пресен спанак
2 големи глави лук - при мен червен
1 суха чушка
2 скилидки чесън
2 щипки мащерка
1 с.л. риган
черен пипер
сол
1/2 к.ч. олио
ленено семе за поръсване
Гъбите се нарязват на филийки. Спанакът се измива старателно, почиства се от дръжките и жилките. Сухата чушка, лукът и чесънът се нарязват на ситно. В загрята мазнина се изпържва лукът до зачервяване, прибавят се гъбите и се готви около 5 минути. Слага се спанакът, разбърква се около минутка и сместа се отмества от котлона. Добавят се чесъна, сухата чушка и подправките. Тавата, в която ще се пече баницата се намазва с малко олио. Слагат се две кори и върху тях се разпределя по около 3-4 с.л. плънка. После още две кори и пак плънка. Така се редуват, като накрая се завършва с две кори. Баницата се разрязва на квадрати и се намазва внимателно с малко олио. Поръсва се с ленено семе. Пече се в загрята на 170* фурна до зачервяване.
400 г кори за баница
500 г гъби
250 г пресен спанак
2 големи глави лук - при мен червен
1 суха чушка
2 скилидки чесън
2 щипки мащерка
1 с.л. риган
черен пипер
сол
1/2 к.ч. олио
ленено семе за поръсване
Гъбите се нарязват на филийки. Спанакът се измива старателно, почиства се от дръжките и жилките. Сухата чушка, лукът и чесънът се нарязват на ситно. В загрята мазнина се изпържва лукът до зачервяване, прибавят се гъбите и се готви около 5 минути. Слага се спанакът, разбърква се около минутка и сместа се отмества от котлона. Добавят се чесъна, сухата чушка и подправките. Тавата, в която ще се пече баницата се намазва с малко олио. Слагат се две кори и върху тях се разпределя по около 3-4 с.л. плънка. После още две кори и пак плънка. Така се редуват, като накрая се завършва с две кори. Баницата се разрязва на квадрати и се намазва внимателно с малко олио. Поръсва се с ленено семе. Пече се в загрята на 170* фурна до зачервяване.
Изглежда фантастично!
ОтговорИзтриванеМного интересна плънка! Не съм пробвала такава баница. Изглежда много вкусно. Поздрави, Ил!
ОтговорИзтриванеМного апетитна баничка!! И съвсем в тон с постите! :) Заменям паница тиквена супа (пак постна) за парче баничка, че досега с гъби не съм яла :) :)
ОтговорИзтриванеТочно такава рецепта ми трябваше. И продуктите са ми налични.
ОтговорИзтриванеБраво, Илианче. Ще се възползвам от предложението ти.
Готово е изпълнението на рецептата. Направих във вид на малки банички, за да се консумират по-лесно в офиса. Много, много вкусно
ОтговорИзтриванеВече мога да пиша,
ОтговорИзтриванестрахотни са тези предложения, Илианка,
харесах и баницата, и яхнията с добавки.
Изглеждат изкушаващо апетитно, и са много подходящи за пости, а си мисля и не само...
Благодаря за чудесните идеи, поздрави и прегръдки!
Струва ми се ,че лукът може да бъде пресен- 3 стръка и да се добави сирене. Гъбите със сирене пасват (гъби каша със сирене) .Спанакът със сирене също пасва . И баницата да бъде навита.
ОтговорИзтриванеБаницата е нещо, което търпи импровизация. Всеки може да я направи така, както иска. Специално тази тук е постна и затова няма сирене, но тези, които не постят спокойно могат да си сложат каквото пожелаят. Дри и месо.
ОтговорИзтриване