неделя, 1 януари 2012 г.

Пита Слънчоглед

Пускам оформянето на тази питка, макар и да знам, че не ми се получи съвсем добре. Но молбата е много специална и аз реших да я напиша. Тестото е на Питка Слънце и ми е любимото. Но в случая стана много и ми се развали формата на питката. Следващия път щеопитам с по-малко тесто.
И така, минавам на оформянето. Тестото се дели на 6 и се оформя на топки. Оставя се да втаса. Едната топка се оставя за средата на питката и още една  се оставя за листенцата. Останалите четири се разточват на кори с диаметър около 25 см. Всяка кора се маже с масло и се подреждат една върху друга. Завиват се на стегнато руло, което се реже на триъгълници. Едната топка се оформя хубаво и се поставя в средата на тавата. Около нея се подреждат триъгълниците като пънчета, с тънката част навън. Последната кора се разточва и от нея се изрязват листенца, които се подреждат върху триъгълниците.


Питката се намазва с разбит с малко разтопено масло и вода жълтък, по средата се поръсва със семена и се слага да се пече, като фурната не се загрява предварително.

Източник: Мариета


Пожелавам на всички Щастлива и успешна 2012та година!

13 коментара:

  1. Честита Нова година!
    Здрава и добра да е, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  2. За много години!
    Илианка, страхотна е питката.
    Специални благодарности и на подстрекателите, които са виновни да видим как се оформя тази прелест.

    ОтговорИзтриване
  3. Честита да е, Илианка!
    Да е здрава, усмихната, успешна, късметлийска, влюбена и благодатна!
    А за питката, ти си знаеш че си майсторка!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Нова Година!Здраве, щастие, късмет и много любов!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова година, Илианка!
    С тази питка ме връщаш 1 година назад - точно толкова измина от 10-ия рожден ден на големия ми син, за когото измислих това оформление на питката...съвсем скоро ще трябва да му омеся друга.
    Твоята е станала много сполучлива!

    ОтговорИзтриване
  6. За много години Илиянка! Прекрасна питка си ни поднесла! Да имаш много слънчева и пълна с положителни емоции Нова година!

    ОтговорИзтриване
  7. За много години Илианка!
    Желая ти здраве и късмет и много поводи за усмивки. Питата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Нова 2012 година,Илианка,
    сърдечни пожелания за щастливи дни в здраве и късмет, сбъднати мечти и благоденствие!
    Питата е прекрасна,браво! Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Много красива пита! Фен съм на всякакви тестени изделия и много ми допадна на вид:) Убедена съм, че ще е също толкова вкусна!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Искам да ви поздравя за питката, сега като видях снимките така ми се дояде, че не знам. Жалко, че вече никъде не можеш да намериш такива някъде да си купиш. Или и да намериш, те нямат нищо общо с онези от нашите младини. С любов помня времената, когато родителите ни ги правеха сами.

    ОтговорИзтриване
  11. I made this yesterday as a banica with spinach and cheese, not bread, and I am not sure if is that way to make it, but I could not understand original recipe so I made it my way...if you like it, you can see it on my blog.It taste delicious and we loved it.Thank you

    ОтговорИзтриване
  12. I saw it Zokie. It looks very tasty. I made it without filling, only with butter but I like your way :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...