Така се случи, че в последните публикации все за на баба рецептите ви разказвах. Ами... така си е. Изпитани и много вкусни са бабаните неща. Е, друго си е, когато баба ги приготви, но сега няма как. Наложи се да си приготвя сама баничката. Мислех, че ще е сериозно предизвикателство, но не. Не е такова. Всъщност се оказа много лесно. Не отнема много време. Само час и половина от пресяването на брашното до поставянето във фурната. Е, не става толкова бързо, както с готовите кори, но и вкусът е много, много по-добър. И така, представям рецепта за вита дърпана баница от с. Горско Сливово.
Продукти:
500 мл. хладка вода
около 700 г брашно
1 с.л. сол
500 г сирене
300 г краве масло
От водата, брашното и солта се замесва меко тесто. Разделя се на 5 части, които се оформят на топчета. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да починат около 30 минути. След това масата, на която ще работите се застила с чаршаф, който се използва само за такива нужди.
Маслото се разтопява, а сиренето се натрошава. Всяко топче тесто хубаво се намазва с масло и започва леко да се разпъва с ръце. Поставя се върху чаршафа и се дърпа внимателно докато се получи тънка, голяма кора. Поръсва се с 5-6 с.л. масло и с част от сиренето. С помощта на чаршафа кората се завива внимателно на руло. Отрязват се краищата и се завива на охлюв. Поставя се в средата на тавата. С останалото тесто се процедира по същия начин, като рулата се поставят около предните. Баницата се намазва с останалото масло и се слага да се пече в предварително загрята на 180*фурна. Пече се до зачервяване. Като се извади, се напръсква с вода и се покрива с чиста кърпа.
Илианка, поздравления! Баницата ти е превъзходна :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна 2012-та ти пожелавам!
Страхотна е баницата! Браво на теб!
ОтговорИзтриванеВесела и здрава да е Новата година, Илианка!
БАБИНИТЕ рецепти си са най вкусни Илианче, те това е баница.
ОтговорИзтриванеЩастлива и по хубава Нова Година на теби семейството ти!
Така хубаво си ги разточила :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Илианка!
И купонът трябва да е в разгара си!
Весело посрещане!
Страхотна баница, Ил!
ОтговорИзтриванеЧестина Нова година!
Бъди здрава и с много късмет :)
Честита Нова Година, Илиана!
ОтговорИзтриванеС пожелания за здраве и дълголетие, щастливи дни и много късмет!
А баницата (както винаги) е страхотна!
Поздрави!
Миро
trigo, agua, sal, ingredientes básicos para macarrão (so esta faltando ovo) Deve ser interessante. Vou testar. No forno e mais daudavel será que da para fritar?
ОтговорИзтриванеОх, кой не обича рецептите на баба?! Чудна баница! Няма как и да не е вкусна:) Рано, рано, гледайки в блога ти, огладнях:)
ОтговорИзтриване