събота, 31 декември 2011 г.

Вита дърпана баница

Така се случи, че в последните публикации все за на баба рецептите ви разказвах. Ами... така си е. Изпитани и много вкусни са бабаните неща. Е, друго си е, когато баба ги приготви, но сега няма как. Наложи се да си приготвя сама баничката. Мислех, че ще е сериозно предизвикателство, но не. Не е такова. Всъщност се оказа много лесно. Не отнема много време. Само час и половина от пресяването на брашното до поставянето във фурната. Е, не става толкова бързо, както с готовите кори, но и вкусът е много, много по-добър. И така, представям рецепта за вита дърпана баница от с. Горско Сливово.

Продукти:

500 мл. хладка вода
около 700 г брашно
1 с.л. сол

500 г сирене
300 г краве масло

От водата, брашното и солта се замесва меко тесто. Разделя се на 5 части, които се оформят на топчета. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да починат около 30 минути. След това масата, на която ще работите се застила с чаршаф, който се използва само за такива нужди.



Маслото се разтопява, а сиренето се натрошава. Всяко топче тесто хубаво се намазва с масло и започва леко да се разпъва с ръце. Поставя се върху чаршафа и се дърпа внимателно докато се получи тънка, голяма кора. Поръсва се с 5-6 с.л. масло и с част от сиренето. С помощта на чаршафа кората се завива внимателно на руло. Отрязват се краищата и се завива на охлюв. Поставя се в средата на тавата. С останалото тесто се процедира по същия начин, като рулата се поставят около предните. Баницата се намазва с останалото масло и се слага да се пече в предварително загрята на 180*фурна. Пече се до зачервяване. Като се извади, се напръсква с вода и се покрива с чиста кърпа.

8 коментара:

  1. Илианка, поздравления! Баницата ти е превъзходна :)
    Прекрасна 2012-та ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна е баницата! Браво на теб!

    Весела и здрава да е Новата година, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  3. БАБИНИТЕ рецепти си са най вкусни Илианче, те това е баница.
    Щастлива и по хубава Нова Година на теби семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Така хубаво си ги разточила :)
    Поздравления, Илианка!
    И купонът трябва да е в разгара си!
    Весело посрещане!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна баница, Ил!
    Честина Нова година!
    Бъди здрава и с много късмет :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова Година, Илиана!
    С пожелания за здраве и дълголетие, щастливи дни и много късмет!
    А баницата (както винаги) е страхотна!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
  7. trigo, agua, sal, ingredientes básicos para macarrão (so esta faltando ovo) Deve ser interessante. Vou testar. No forno e mais daudavel será que da para fritar?

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, кой не обича рецептите на баба?! Чудна баница! Няма как и да не е вкусна:) Рано, рано, гледайки в блога ти, огладнях:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...