неделя, 25 декември 2011 г.

Пълнена печена тиква


Това е един чудесен десерт, който винаги впечатлява всички гости, а се прави много, много лесно. Ще представя идеята набързо, можете да използвате каквито продукти прецените.
Ще ви бъде нужна една тиква. Не много голяма, добре е да се събира във фурната :)) Отрязва се капаче на тиквата и се почиства добре от семките.  Взимат се сушени плодове - можете да сложите каквито ви харесват, аз залагам на традиционните. Сложих сушени сливи, кайсии, смокини, стафиди и фурми. Слагала съм и разни по-екзотични, но този вариант много повече ми допада. Отплеснах се.... та, взимате плодовете, толкова, колкото да се напълни 2/3 от тиквата и ги накисвате в топла вода за около 5 минути. Взимате една кутия локум и го нарязвате на парченца. Слагате част от плодовете в тиквата, добавяте локум, после пак плодове и пак локум и така докато се напълни. Отгоре заливате с малко ром или ароматна водка. Ама да не се олеете с алкохола. Достатъчни са ви две-три супени лъжици.
Тук ще допълня още нещо - освен плодовете и локума, ще бъде хубаво, ако се сложат и орехи. Аз тази година забравих....
Предни години съм слагала и мед, но ставаше много, много сладко и затова тази година пропуснах. Но, ако все пак прецените, че тиквата не е достатъчно сладка, преди да сложите плодовете, я намажете с мед по стените.
И така, накрая се слага капачето. Тиквата се слага в тава и се поставя във фурната. Пече се на около 180 *... докато се опече добре тиквата. При мен беше два часа и половина.
И да знаете, че много пари :) Не бързайте със сервирането :))

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ ЗДРАВЕ И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ!

11 коментара:

  1. Прекрасна е тиквата, Илиянка! Аз скагам и малко жито, бисквити, абе, каквото има из къщи:)
    Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна тиква, Илианка!
    И снимката е прекрасна и много апетитна!
    Много здраве, любов и топлина в дома ти!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Рождество, Илиянка!
    Нека ви донесе много здраве, радост и щастие!
    Тиквата е страхотна, предчувствам само колко е сладка...

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа Илианка! Много здраве и любов да изпълва дома ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христово, Илианка!
    Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие!
    Прекрасни рецепти ни предлагаш.
    Весела, красива и вълшебна Коледа,
    светли, усмихнати и благословени празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава тиква. От доста години я гледам из форуми и никога не съм правила. Предполагам,че е много вкусно. А между другото как се сервира тази вкусотия- режеш като парчета торта или правоъгълници..?

    ОтговорИзтриване
  7. Много е вкусна и ефектна тиквата, приготвена по този начин.
    А за сервирането - аз лично режа парче тиква и отстрани слагам плодове :)

    ОтговорИзтриване
  8. ЗВУЧИ МНОГО ВКУСНО...ЩЕ ОПИТАМ.НО КАТО СЕ ОТРЕЖЕ ПАРЧЕ ТИКВА НЯМА ЛИ ДА СЕ РАЗСИПЯТ ПЛОДОВЕТЕ ПОСЛЕ?

    ОтговорИзтриване
  9. Не забравяйте в тавичката за печене да налеете чашка вода и да доливате при необходимост. в края на печенето водата става на течен карамел , с който е добре да украсите горната част и кората на тиквата - става мнооого вкусно и красиво. Портокалови корички, банан и повече локум стягат плънката и формата на парчетата се запазва при сервиране.

    ОтговорИзтриване
  10. Може ли без алкохол?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спокойно може да го пропуснете. Ако решите, може да добавите някаква есенция за повече вкус.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...