неделя, 25 декември 2011 г.

Пълнена печена тиква


Това е един чудесен десерт, който винаги впечатлява всички гости, а се прави много, много лесно. Ще представя идеята набързо, можете да използвате каквито продукти прецените.
Ще ви бъде нужна една тиква. Не много голяма, добре е да се събира във фурната :)) Отрязва се капаче на тиквата и се почиства добре от семките.  Взимат се сушени плодове - можете да сложите каквито ви харесват, аз залагам на традиционните. Сложих сушени сливи, кайсии, смокини, стафиди и фурми. Слагала съм и разни по-екзотични, но този вариант много повече ми допада. Отплеснах се.... та, взимате плодовете, толкова, колкото да се напълни 2/3 от тиквата и ги накисвате в топла вода за около 5 минути. Взимате една кутия локум и го нарязвате на парченца. Слагате част от плодовете в тиквата, добавяте локум, после пак плодове и пак локум и така докато се напълни. Отгоре заливате с малко ром или ароматна водка. Ама да не се олеете с алкохола. Достатъчни са ви две-три супени лъжици.
Тук ще допълня още нещо - освен плодовете и локума, ще бъде хубаво, ако се сложат и орехи. Аз тази година забравих....
Предни години съм слагала и мед, но ставаше много, много сладко и затова тази година пропуснах. Но, ако все пак прецените, че тиквата не е достатъчно сладка, преди да сложите плодовете, я намажете с мед по стените.
И така, накрая се слага капачето. Тиквата се слага в тава и се поставя във фурната. Пече се на около 180 *... докато се опече добре тиквата. При мен беше два часа и половина.
И да знаете, че много пари :) Не бързайте със сервирането :))

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ ЗДРАВЕ И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ!

9 коментара:

  1. Прекрасна е тиквата, Илиянка! Аз скагам и малко жито, бисквити, абе, каквото има из къщи:)
    Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна тиква, Илианка!
    И снимката е прекрасна и много апетитна!
    Много здраве, любов и топлина в дома ти!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Рождество, Илиянка!
    Нека ви донесе много здраве, радост и щастие!
    Тиквата е страхотна, предчувствам само колко е сладка...

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа Илианка! Много здраве и любов да изпълва дома ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христово, Илианка!
    Сърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие!
    Прекрасни рецепти ни предлагаш.
    Весела, красива и вълшебна Коледа,
    светли, усмихнати и благословени празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава тиква. От доста години я гледам из форуми и никога не съм правила. Предполагам,че е много вкусно. А между другото как се сервира тази вкусотия- режеш като парчета торта или правоъгълници..?

    ОтговорИзтриване
  7. Много е вкусна и ефектна тиквата, приготвена по този начин.
    А за сервирането - аз лично режа парче тиква и отстрани слагам плодове :)

    ОтговорИзтриване
  8. ЗВУЧИ МНОГО ВКУСНО...ЩЕ ОПИТАМ.НО КАТО СЕ ОТРЕЖЕ ПАРЧЕ ТИКВА НЯМА ЛИ ДА СЕ РАЗСИПЯТ ПЛОДОВЕТЕ ПОСЛЕ?

    ОтговорИзтриване
  9. Не забравяйте в тавичката за печене да налеете чашка вода и да доливате при необходимост. в края на печенето водата става на течен карамел , с който е добре да украсите горната част и кората на тиквата - става мнооого вкусно и красиво. Портокалови корички, банан и повече локум стягат плънката и формата на парчетата се запазва при сервиране.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...