Това е един чудесен десерт, който винаги впечатлява всички гости, а се прави много, много лесно. Ще представя идеята набързо, можете да използвате каквито продукти прецените.
Ще ви бъде нужна една тиква. Не много голяма, добре е да се събира във фурната :)) Отрязва се капаче на тиквата и се почиства добре от семките. Взимат се сушени плодове - можете да сложите каквито ви харесват, аз залагам на традиционните. Сложих сушени сливи, кайсии, смокини, стафиди и фурми. Слагала съм и разни по-екзотични, но този вариант много повече ми допада. Отплеснах се.... та, взимате плодовете, толкова, колкото да се напълни 2/3 от тиквата и ги накисвате в топла вода за около 5 минути. Взимате една кутия локум и го нарязвате на парченца. Слагате част от плодовете в тиквата, добавяте локум, после пак плодове и пак локум и така докато се напълни. Отгоре заливате с малко ром или ароматна водка. Ама да не се олеете с алкохола. Достатъчни са ви две-три супени лъжици.
Тук ще допълня още нещо - освен плодовете и локума, ще бъде хубаво, ако се сложат и орехи. Аз тази година забравих....
Предни години съм слагала и мед, но ставаше много, много сладко и затова тази година пропуснах. Но, ако все пак прецените, че тиквата не е достатъчно сладка, преди да сложите плодовете, я намажете с мед по стените.
И така, накрая се слага капачето. Тиквата се слага в тава и се поставя във фурната. Пече се на около 180 *... докато се опече добре тиквата. При мен беше два часа и половина.
И да знаете, че много пари :) Не бързайте със сервирането :))
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ! ПОЖЕЛАВАМ ВИ ЗДРАВЕ И ДОБРО НАСТРОЕНИЕ!
Прекрасна е тиквата, Илиянка! Аз скагам и малко жито, бисквити, абе, каквото има из къщи:)
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа!
Чудесна тиква, Илианка!
ОтговорИзтриванеИ снимката е прекрасна и много апетитна!
Много здраве, любов и топлина в дома ти!
Весели празници!
Честито Рождество, Илиянка!
ОтговорИзтриванеНека ви донесе много здраве, радост и щастие!
Тиквата е страхотна, предчувствам само колко е сладка...
Честита Коледа Илианка! Много здраве и любов да изпълва дома ви!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество Христово, Илианка!
ОтговорИзтриванеСърдечни пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие!
Прекрасни рецепти ни предлагаш.
Весела, красива и вълшебна Коледа,
светли, усмихнати и благословени празници, Диана
Много хубава тиква. От доста години я гледам из форуми и никога не съм правила. Предполагам,че е много вкусно. А между другото как се сервира тази вкусотия- режеш като парчета торта или правоъгълници..?
ОтговорИзтриванеМного е вкусна и ефектна тиквата, приготвена по този начин.
ОтговорИзтриванеА за сервирането - аз лично режа парче тиква и отстрани слагам плодове :)
ЗВУЧИ МНОГО ВКУСНО...ЩЕ ОПИТАМ.НО КАТО СЕ ОТРЕЖЕ ПАРЧЕ ТИКВА НЯМА ЛИ ДА СЕ РАЗСИПЯТ ПЛОДОВЕТЕ ПОСЛЕ?
ОтговорИзтриванеНе забравяйте в тавичката за печене да налеете чашка вода и да доливате при необходимост. в края на печенето водата става на течен карамел , с който е добре да украсите горната част и кората на тиквата - става мнооого вкусно и красиво. Портокалови корички, банан и повече локум стягат плънката и формата на парчетата се запазва при сервиране.
ОтговорИзтриванеМоже ли без алкохол?
ОтговорИзтриванеСпокойно може да го пропуснете. Ако решите, може да добавите някаква есенция за повече вкус.
Изтриване