Дълго се чудих как да кръстя тази питка. Реших да я сложа „обикновена”, но не знам дали това е подходящото име. Да, обикновена е, защото изисква много малко продукти и се прави съвсем елементарно. Но колкото е обикновена, толкова е и необикновена.
С такава питка съм израснала. През зимата, когато стоях на село, баба ми правеше такава питка всеки ден. Печеше я в печка на дърва и я слагаше направо във фурната, без да има нужда от тава. Но това не означава, че не може да се изпече в тава. Напротив.
Друг вариант да я направите е да сложите във фурната тава с дъното нагоре и да я пуснете да се загрява така. После питката се поставя върху загрятата тава и се пече върху нея.
Продукти:
30г прясна мая
500 мл топла вода
1 с.л. сол
около килограм брашно
Маята се разтваря във водата и се замесва меко тесто. Може да не е нужно да се използва всичкото брашно, така че слагайте по малко, докато месите. Завива се с кърпа и се оставя да втаса. Разделя се на две части, които се оформят на топки, като отново леко се измесват. Пак се завиват и оставят да втасат. Разплескват се на питки. Фурната се загрява на 200°. След като фурната се е загряла, се слага едната питка вътре и се пече докато хване апетитен загар отдолу и отгоре. Изважда се и се увива с месал или кърпа. Оставя се да почине десетина минути. Когато извадите първата питка, веднага във фурната се слага втората.
Това е. Какво повече да кажа... Няма нищо по-хубаво от простичките неща. Понякога се чудя защо правим такива сложни и завъртяни ястия, след като елементарните са тоооолкова вкусни.
Чудна е! Сиренце да предложиш, а :)
ОтговорИзтриванеНаистина обикновените неща понякога са най-хубави.
Ще пробвам това печене на теракотна плочка, само съм го чувала.
И хубави почивни дни на теб!
Илиана, благодаря за идеята! :) Допада ми и ще я пробвам още днес! :)Много апетитно изглежда на снимката !
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат уикенд ! :)
Миро
Благодаря, Пепи!
ОтговорИзтриванеМиро, да се отчетеш после :)
Усмивки за вас :)
Това е питка "Илианка" :)
ОтговорИзтриванеИначе обсъдихме с какво е
най-вкусна!
Дани, приема се. Питката вече си има име :))
ОтговорИзтриванеВълшебна питка...
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много усмивки, Диана
Илиана, ето го и отчета: направих я и се получи като на снимката ти. :)
ОтговорИзтриванеНе знам дали трябва да е така, но горната кора се беше "отлепила" и имаше огромна кухина под нея. :)))
Иначе се изпече за 20 минути и беше вкусна, едва я дочаках да поизстине и я нападнах!:))))
Отчет даден. :))))
Поздрави и лека седмица! :)
Миро
Дианка, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеСилно те прегръщам!!!
Миро, понякога се получава такава кухина. И аз още не съм разбрала кога точно...
Хубава седмица и на теб! :)
Обикновена, обикновена, колко да е обикновена:)...направо усещам аромата й и да питам като Пеп-чо за сиренце...
ОтговорИзтриванеЧудна е, Илианка, напомнями за бабините пити.
Поздрави и хубава седмица ти желая!
Чудесна питка. Уважавам простите неща:-)Благодаря!
ОтговорИзтриванеМай ще се наложи да се пречупя и да опитам:-)
Илианче,чупвям си парче питка и те каня при мен за една споделена наградка!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни!
право казваш! хареса ми питката и месала ( баба имаше такива ръчно тъкани кърпи), и думите
ОтговорИзтриванепоздрави!
Превъзходна е, Илиана! Моята любима питка също е по рецептата на баба и това е поредното доказателство, че е в обикновените рецепти се крие истинския вкус. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е, Еви :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки!