Продукти:
За блата:
1 1/3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
¾ ч.ч. какао
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.ч. айрян
½ ч.ч. олио
2 големи яйца
Ванилия
½ ч.ч. горещо кафе
За глазурата:
200 г тъмен шоколад
250 г меко масло
Ванилия
1 до 1 ¼ ч.ч. пудра захар
Брашното се пресява с какаото, содата, бакпулвера и солта в голяма купа. Добавя се захарта и се разбърква добре. В друга купа яйцата се резбиват с тел, прибавят се айрянът, олиото и ванилията. Разбъркват се добре и мокрите съставки се изсипват при сухите. Сместта се разбърква внимателно. Добавя се кафето. Тук можете да разбиете с миксер. Аз не съм разбивала. Просто разбърках хубаво. Тази смес се разделя на две. От нея се пекат два блата във форма с диаметър 21 см, която е заслана с хартия за печене, намазана е с мазнина и е поръсена с брашно.
За приготвянето на глазурата е необходимо маслото да се разбие добре с миксер. Към него се прибавя пудрата захар, като разбиването продължава до получаване на пухкав крем. Добавя се и предварително разтопеният на водна баня и охладен до стайна температура шоколад. Слага се ванилията, а аз добавих и ½ капсула есенция от ром. Разбива се.
Когато започнете сглобяването на тортата, блатовете трябва да са напълно изстинали। Хубаво е и в стаята да не е много топло, защото глазурата ще се разтопи। Единия блат се маже с част от глазурата, покрива се с другия блат и цялата торта се намазва от всички страни. Тортата няма някаква специална украса. Аз сложих запечени филирани бадеми.
За блата:
1 1/3 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
¾ ч.ч. какао
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.ч. айрян
½ ч.ч. олио
2 големи яйца
Ванилия
½ ч.ч. горещо кафе
За глазурата:
200 г тъмен шоколад
250 г меко масло
Ванилия
1 до 1 ¼ ч.ч. пудра захар
Брашното се пресява с какаото, содата, бакпулвера и солта в голяма купа. Добавя се захарта и се разбърква добре. В друга купа яйцата се резбиват с тел, прибавят се айрянът, олиото и ванилията. Разбъркват се добре и мокрите съставки се изсипват при сухите. Сместта се разбърква внимателно. Добавя се кафето. Тук можете да разбиете с миксер. Аз не съм разбивала. Просто разбърках хубаво. Тази смес се разделя на две. От нея се пекат два блата във форма с диаметър 21 см, която е заслана с хартия за печене, намазана е с мазнина и е поръсена с брашно.
За приготвянето на глазурата е необходимо маслото да се разбие добре с миксер. Към него се прибавя пудрата захар, като разбиването продължава до получаване на пухкав крем. Добавя се и предварително разтопеният на водна баня и охладен до стайна температура шоколад. Слага се ванилията, а аз добавих и ½ капсула есенция от ром. Разбива се.
Когато започнете сглобяването на тортата, блатовете трябва да са напълно изстинали। Хубаво е и в стаята да не е много топло, защото глазурата ще се разтопи। Единия блат се маже с част от глазурата, покрива се с другия блат и цялата торта се намазва от всички страни. Тортата няма някаква специална украса. Аз сложих запечени филирани бадеми.
Източникът на рецептата е тук, с изменения।
Илианка, много ти е хубава тортата!И много шоколадова, точно по мой вкус:).
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта, Илианка!
ОтговорИзтриванеМного шоколадова и много изкушаваща!
Сърдечни поздрави и много, много усмивки, Диана
Аелис, Дианче, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеЗащо в блата се слага 1 ч.л. сол?
ОтговорИзтриванеTy, така е по рецепта. Не се усеща солта. Но, ако те притеснява, просто я пропусни.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Илиана Много харесвам твоите рецепти и ги приготвям с желание Доверявам ти се напълно
ОтговорИзтриванеА аз благодаря за доверието!!!
ОтговорИзтриванеПожелавам прекрасен ден!
Честит рожден ден,Илианче!
ОтговорИзтриванеС пожелание за здраве,обич и много кулинарно вдъхновение!
Тортата е страхотна!
Благодаря ти, Еликсирче!
ОтговорИзтриване