Вчера се озовах вкъщи със 700 г гъби без ясната идея какво да ги правя. Не ми се правеше нищо от традиционните, които приготвям и цяла сутрин се чудих как да ги сготвя. После се сетих за пай, а оттам и за киш. Паразрових се и сътворих това
Продукти:
За тестото:
1 ½ ч.ч. брашно
125 г замръзнало масло
¼ ч.л. бакпулвер
1 разбито яйце
1 щипка сол
За киша:
700 г гъби
1 голяма глава лук
3 яйца
1 ч.ч. течна сметана
½ ч.ч. настърган ементал или кашкавал
Продукти:
За тестото:
1 ½ ч.ч. брашно
125 г замръзнало масло
¼ ч.л. бакпулвер
1 разбито яйце
1 щипка сол
За киша:
700 г гъби
1 голяма глава лук
3 яйца
1 ч.ч. течна сметана
½ ч.ч. настърган ементал или кашкавал
сол
черен пипер
Брашното се пресява в купа и се смесва с бакпулвера и солта। Маслото се настъргва върху брашното, добавя се и яйцето и се замесва тесто। Разточва се с помощта на малко брашно на кора и се поставя в намазаната с масло тава за печене, като се облицоват и стените। Оставя се в хладилник за 30 минути। През това време лукът се нарязва на ситно, а гъбите на филийки। В 3-4 с.л. зехтин се изпържва лукът до златисто. Добавят се и гъбите и се готвят, докато омекнат и водата се изпари напълно. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. Оставят се да изстинат. Гъбите се изсипва върху тестото. Яйцата се разбиват леко и към тях се прибавя сметаната и ементала. Тази смес се изсипва върху гъбите и кишът се пече в загрята на 180° фурна около 30 минути, докато хубаво се зачерви.
Брашното се пресява в купа и се смесва с бакпулвера и солта। Маслото се настъргва върху брашното, добавя се и яйцето и се замесва тесто। Разточва се с помощта на малко брашно на кора и се поставя в намазаната с масло тава за печене, като се облицоват и стените। Оставя се в хладилник за 30 минути। През това време лукът се нарязва на ситно, а гъбите на филийки। В 3-4 с.л. зехтин се изпържва лукът до златисто. Добавят се и гъбите и се готвят, докато омекнат и водата се изпари напълно. Подправят се със сол и черен пипер на вкус. Оставят се да изстинат. Гъбите се изсипва върху тестото. Яйцата се разбиват леко и към тях се прибавя сметаната и ементала. Тази смес се изсипва върху гъбите и кишът се пече в загрята на 180° фурна около 30 минути, докато хубаво се зачерви.
Илианче,много ми хареса този киш!Чудесно предложение,много апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еликсирче! Вкусен се получи. Това ми е първият подобен опит :)
ОтговорИзтриване