петък, 26 ноември 2010 г.

Гъбена каша


Продукти:

500 г гъби
10 равни с.л. брашно
сол
черен пипер
лимонов сок
50 г краве масло или маргарин

Гъбите се нарязват на филийки и се слагат да се сварят в 1,2 л посолена вода. Брашното се препича и към него постепенно се добавя 200 мл студена вода. Разбърква се много добре, за да не останат бучки. Когато гъбите се сварят, брашняната смес се слага на слаб котлон и към нея се долива по малко от гъбения бульон, като се разбърква много добре и така до желаната гъстота. На мен ми остана много малко бульон. Накрая се прибавят гъбите и се разбърква хубаво. Отмества се от котлона и се пуска маслото или маргарина. Разбърква се, до пълното му разтопяване. Поръсва се с черен пипер и се слагат няколко капки лимонов сок.


Рецептата е подходяща и по време на пости. Но трябва да замените маслото с маргарин, ако употребявате. Вариант е и за дните без мазнина, да пропуснете маргарина. Аз лично направих така - отделих за себе си без мазнина, а на останалите добавих масло :)


1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...