неделя, 17 октомври 2010 г.

Лесна къпана баница


Къпана баница

Тази къпана баница е просто уникална, зверски вкусна, ухаеща на масло, различна, прекрасна, перфектна! На всичкото отгоре се приготвя сравнително бързо и лесно.

Източник: Ердинч


Продукти:
за тестото:
3 бр яйца
1 ч.ч. хладна вода
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
колкото поеме брашно (около 600 г)

за намазване:
1/2 пакетче краве масло (около 62 г)
3 с.л. олио (в последствие намалих олиото от рецептата на 3 с.л.; смятам, че така е по-добре)

                                                                                                    
за плънката:
бяло сирене
8-10 клончета магданоз (по желание)

още
4 ч.ч. студена вода

Продуктите за тестото се смесват и се меси меко тесто. Оставя се за 10 минути да почине. През това време се натрошава сиренето и се нарязва магданозът на ситно (ако слагате магданоз - аз не слагам). Смесват се. Маслото се разтопява и се смесва с олиото. Тавата, в която ще се пече баницата, се намазва много леко с олио. Тестото се разделя на 10 равни парчета, които се точат на кора, с големината на тавата, в която ще се прави баницата. Тестото по принцип се точи лесно, като си помагате с малко брашно или натурално нишесте.
 


Аз я правих в тава с диаметър 35 см и се получи много добре. Всяка кора се намазва с масло, като се внимава маслото да се разпредели равномерно, така че да има за всички кори, но и да не остава.
Петата  кора не се намазва, а отгоре се добавя плънката.


 
Следват още 5 броя точени кори, които се намазват. Отгоре също се намазва с мазнина и се реже на квадрати. Пече се в предварително загрята на 190* фурна.



След като се зачерви отгоре, изважда се от фурната и веднага се полива със студената вода. Връща се обратно във фурната, но този път на 170*, и се пече, докато усвои водата.
Изважда се от фурната и се оставя половин час "да се поразходи до нивата си"


Ето тук може да видите видео, по което е приготвена рецептата.


Тъй като вкъщи нямаше да се хареса, аз пропуснах магданоза в плънката. Сложих само сирене.
С изключение на това, спазих цялата рецепта. И макар че, все не ми се вярваше, че ще се получи нещо, след като съм изляла толкова вода върху баницата, крайният резултат беше много вкусен. 
При последното правене на баницата, сложих повече сирене, което разпределих след четвъртата и осмата кора.
Също много ми хареса. 

6 коментара:

  1. Вкусна е тази баница, благодаря че е я сподели, Илианка :)
    От колко мл. е чаената чаша?

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за тази рецепта и видео!В Турция приготвяха тази баница-но традиционния и начин е като слагат корите във вряла вода-като за лазаня-и е доста по-трудно-корите са тънки,накъсват се-трябва да се внимава-а така наистина е по-лесно-и вкусът на тази баница е невероятен-естествено без магданоз :)) те слагат в тестените си изделия доста.Ще я пробвам задължително.А и според жената от видеото-няма разлика между така приготвената баница и традиционната им къпана баница.Така че това си е направо хитринка-Благодаря за което :)

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, прекрасна идея и много апетитна баница:)

    Чакам баклавата!!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, наистина е много вкусна.
    Чашата, която ползвах е 220 мл.

    Диди, чела съм рецепта, като тази, която казваш, но още тогава не бях убедена дали ще ми хареса направена така. Обаче тази в мига, в който я видях, разбрах, че ще я направя.
    А вкусът е много приятен. И ароматът на маслото не е много силен. Усеща се, точно толкова, колкото е приятно. Не е мазна, а много сочна. Абе, с две думи - хареса ми :))
    И ще се радвам, ако я пробвате да споделите.
    Дани, ей сега я почвам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Илияна, аз винаги много се впечатлявам от подобни рецепти за къпани баници, питки и хлябчета!!!
    Миналата година се престраших и правих едни къпани хлебчета - много ни харесаха, вече е време да изпробвам и някоя къпана баница :)
    Записвам си рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Илиянка, баба ми бог да я прости, правеше такава баница, наистина става много вкусна. Благодаря ти, че ме върна в спомените. Поздрави и лека вечер

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...