Днес дъщеря ми пожела да направя тулумбички. Никога досега не бях правила. Дори не съм си и помисляла да правя...
Разтърсих се за рецепта и попаднах на тази на Дианка. След кратка консултация с нея, ми стана ясно, че процедурата по пускане в загрята мазнина директно от шприца е тежка :)) И може да се изпълнява от двама - единия шприцова, другия реже с ножица. Аз обаче не обичам да ми се "мотаят в ръцете" и ги направих по друг начин. Намазах хартия за печене с малко олио и шприцовах върху нея тестото. След това с намаслени пръсти прехвърлях в тигана. Получи се много лесно и много бързо. Промених единствено пропорциите на сиропа, защото на мен не ми стигна. Ето и самата рецепта:
Продукти:
300 мл. вода
300 гр. пресято брашно
4 бучки захар
4 яйца
4 с.л. масло
1 щипка сол
1 щипка лимонена киселина
Сироп:
400 гр. захар
500 мл. вода
3 пр. ванилия
мазнина за пържене
След завиране на водата се прибавят бучките захар, маслото и по 1 щ. лим. киселина и сол. След завиране се изсипва брашното и бърка, докато започне да се отделя от съда като гъста смес. Оставя се да изстине и се слагат едно по едно яйцата. Разбива се до хомогенна смес.
Приготвя се сиропа: Захарта и водата врят 5 мин. и се ароматизира с ванилията
Пържат се на маслена баня, при умерена температура, като се шприцоват малки тулумбички направо в загрято олио.
С изваждането се потопяват в сиропа и веднага вадят с решетъчна лъжица. Накрая се заливат с останалия сироп.
Големината и формата са по желание.
Специално искам да благодаря на Диана за помощта, без която едва ли щях да се справя толкова успешно!!!
Чудесни са! Сочни, златисти........
ОтговорИзтриванеВземам си една, докато има още :)))
Хубав празник утре!
Прекрасни са, Илианка -
ОтговорИзтриванемного слънчеви и сочни.
Благодаря ти за доверието и
за новата идея - ще се възползвам.
Поздрав за двете ви и
хубав празник утре!
Любим десерт
ОтговорИзтриванеПрекрасно си е справила, Илианка :)
ОтговорИзтриванеИ са толкова апетитни, че и аз си взимам :)
Сладък и слънчев празник!
Дианче, сърдечни благодарности за рецептата и за съветите!!!
ОтговорИзтриванеПепи, Дани, благодаря!
Вал... :)
Наистина изглеждат прекрасни, а съм убедена, че и на вкус са така.
ОтговорИзтриванеТака и не съм правила никога толумбички. Едно време и майка ми не се престраши, но пък съседката правеше такива красиви като твоите и черпеше и мен, заедно с нейните деца.
Върна ме много назад във времето с тези толумбички. Благодаря ти.
Здравей, Иволина!
ОтговорИзтриванеСега като споменаваш за твоята майка, се сещам, че моята направи само един опит и то крайно несполучлив ... Даже вчера й го припомних и тя малко ми се разсърди, че си спомням все такива неща... хихи (макар и да не е така, наистина)А аз бях доста скептично настроена. Обаче с безценните съвети на Дианка смея да кажа, че се справих доста добре.
Оказа се, че въобще не е трудно. Уверявам те :)
А ако обичате толумбички, може би е време и ти да се пробваш?! :)
Благодаря ти за коментара! И се радвам много, че си тук :)
Илианче, ама те кат купешките са станали прекрасни, не знаех как се приготвят в домашни условия! Браво на теб! И аз ги обичкам.......
ОтговорИзтриванеМария, благодаря! Пробвай и ти :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни са!