
Вчера бях решила, че ще купувам тиквички. Но нямах идея как да ги приготвя. Мислех просто да ги изпържа, после ми дойде идея да ги направя бюрек - със сирене. Мина ми през главата и да ги направя на бюрек с кайма, но не ми се клепеше много. И накрая реших да ги приготвя така. Нямам никакви претенции, че това е рецептата за мусака от тиквички, но това име ми се стори най-подходящо за това ястие.
Продукти:
около 1 кг тиквички
1 глава лук
2 моркова
250 г кайма
100 г пушено филе
3 с.л. доматено пюре
100 мл бяло вино
1 с.л. риган
1 ч.л. босилек
5 с.л. зехтин
черен пипер
сол
За заливката:
2 яйца
5 с.л. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
Тиквичките се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се изцеди водата. Филето се нарязва на ситни кубчета и се изпича на сух тиган. Добавят се три с.л. зехтин и ситно нарязаният лук. Като се изпържи лукът, се слагат настърганите моркови. Като се задушат, се слага и каймата. Доматеното пюре се разрежда с бялото вино и се прибавя. Разбърква се добре и се оставя на огъня, докато течността се изпари. Слагат се подправките.
На дъното на тава се слагат останалите две лъжици олио и се подрежда един ред от тиквичките. Отгоре се слага половината плънка. После пак тиквички, плънка и накрая тиквички. Ястието се слага да се пече. Не е нужно да се добавя вода, защото тиквичките си пускат. Когато вече е готово, се прави заливката, като продуктите се разбиват добре. Залива се и се връща да се пече до получаване на приятен загар на заливката.
Чудесно ястие с тиквички -
ОтговорИзтриванеизглежда много вкусно и ароматно.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
И аз не знам дали е точно мусака,но звучи ароматно и вкусно,точно като за сезона на зеленчуците...!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден,Илианка! :))
Ммм, мусака с тиквички е едно от любимите ми ястия:)Май скоро не съм правила и мисля да пробвам и твоята рецепта:)
ОтговорИзтриване:) Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеЯстието определено доста се хареса вкъщи, дано се хареса и на вас, Лулу :)
Илианка, много добро решение :)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Илиана, имах нужните продукти и се появи твоята рецепта. Много лесна и вкусна,изпробвах я още вчера. Благодаря!:-)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря!
ОтговорИзтриванеLaMartinia, правиш ме много щастлива! Благодаря много!
Хубав ден и на двете!!!
Тази мусака и у нас е любима, но твоята е обогатена с вино, с филе..... няма начин да не пробвам варианта ти.
ОтговорИзтриванеНо няма да забравя първите години, когато правех в една тава мусаката - до половината с картофи, другата половина - с тиквички, че мъжете не харесваха, когато им предлагах "Мусака с тиквички". Докато веднъж големия мъж :) погрешка хапвал от грешната половина и така реши, че също му харесва......
Никога няма да се научат да се доверяват тези хора.
Отплеснах се :) Ама като се сетя за този случай и все ме избива на смях :))))
Поздрав и целувка, Илианка, с пожелание за едно по-слънчево време вече.
Пепи, много ме развесели. То и у нас се получи горе-долу така. Мъж не обича тиквички, но каза, това ястие да го приготвям по-често :))
ОтговорИзтриване