петък, 14 май 2010 г.

Баклава с локум и орехи



Продукти:


400 г точени кори
2 ч.ч. счукани орехи
200 г нарязан на ситно локум
3 с.л. грис
3 с.л. захар
канела
250 г масло

За сиропа:

4 ч.ч. вода
4 ч.ч. захар
2 ванилии

Корите се разделят на четири равни части. В намазана тава се слага първата част. Поръсва се с 1/3 от орехите, 1/3 от локума, 1 с.л. грис, 1 с.л. захар и щипка канела. Поставя се другата част кори и върху тях отново се слагат орехи, грис, локум, захар и канела и така до изчерпване. Когато се поставят последните кори, баклавата се разрязва и се полива с разтопеното масло. Пече се в предварително загрята фурна.

От водата, захарта и ванилията се прави сироп. Студената баклава се залива с горещ сироп. Оставя се да престои поне няколко часа преди консумация.

6 коментара:

  1. Много обичам баклава, а в комбинация с локум, сигурно е още по-хубава.
    Заповядай при мен, имаш награда :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е много хубава.

    Благодаря за наградата!
    Хубава петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много изкушаваща баклава ...с покум! Сигурно е много вкусна и сладка!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Русанка!
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. r аз вече потвърждавам, че баклавата е прекрасна :) все ме беше страх да опитам да направя, но се получи превъзходно и се оказа, че не е толкова трудоемко :)

    ОтговорИзтриване
  6. Изобщо не е трудно, нали? И се прави много бързо, а резултатът е много вкусен :)

    ОтговорИзтриване