събота, 7 юли 2018 г.

Пържен барбун и пържени картофи под капак



Барбунът се нарича още "Царска риба". Има изключително вкусно, бяло и леко месо, което има много приятен и различен вкус. Може да се приготви  на скара, пържен, а дори и в цитрусова марината, както Пепи предложи преди време тук. Като за първа среща с тази риба, аз избрах да я приготвя пържена по класическия начин. Оваляна в смес от царевично и пшенично брашно. Получи се превъзходно и следващ път, ако попадна на такава рибка, няма да я пропусна в магазина. Тогава бих експериментирала по-смело.

Освен рибата, в тази публикация ще споделя и начин за приготвяне на прекрасни пържени пресни картофки, начинът за приготвяне на които заимствах от Мариана Видева. Получават се прекрасни пържени картофки.


Първо ще се спра на картофките. Приготвят се много лесно. Пресните картофи се измиват много хубаво, като се почистват с четка. Така, че да могат да се използват заедно с кората, без да се белят. Подсушават се и се нарязват на не много тънки резени.
В касерола или подходящ тиган се наливат около два пръста и половина олио. Загрява се много хубаво. Част от картофите се пускат във врящата мазнина. Не слагайте прекалено много картофи наведнъж. Върху касеролата или тигана се поставя капак и картофите се оставят да се пържат под капака. Разбъркват се веднъж-два пъти по време на пърженето. Пържат се до златисто. Изваждат се, изцеждат се от мазнината и се посоляват. Това е. Простичко и много вкусно.



А сега рецептата за барбуна. Тя също е проста.

Продукти:

барбун
царевично брашно и пшенично брашно в съотношение 50:50
сол
черен пипер

мазнина за пържене (зехтин или олио)

Рибата се почиства от люспите и вътрешностите. Измива се много добре, подсушава се и се посолява и поръсва с малко черен пипер. Ако попаднете на дребни екземпляри, това е всичко. Но ако рибите ви са по-едри, като моите, тогава преди да ги посолите, им направете разрези от двете старни, за да могат да се посолят и изпържат рибките по-добре.

Двата вида брашно се смесват и в тях се овалва рибата.
Изтупва се от излишното брашно и се пържи в загряна мазнина от двете страни. Изважда се върху кухненска хартия, за да се изцеди излишната мазнина.




4 коментара:

  1. Ехх ще го сънувам този барбун...С чудна изпържена коричка, хрупкав... Тук не е в редовен асортимент, преди малко бяхме в Метро и с други риби се запасих, но барбун -няма. Хайде да ходим на морето?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този е от Варна :)
      А иначе за морето тръгвам на секундата. Може и без багаж 😀

      Изтриване
    2. Бройте ме и мен, ама по на юг да е!

      Изтриване
  2. Значи, като знаех какво ме очаква, защо ли кликнах?:) Картофите ще трябва да приготвя по този начин, много съм любопитна за вкуса. А пък за рибката знаеш - любима ми е. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...