понеделник, 4 декември 2017 г.

Как да си направим домашни пуканки - вариант в микровълнова



Да си направим пуканки вкъщи, но не от пакетче от магазина, в което не сме сигурни какво точно има, всъщност е много лесно.
Като бях дете, си спомням как баба пукаше пуканки. Беше истински ритуал през зимата и аз винаги с нетърпение го очаквах. Първо палеше много печката и ставаше адски горещо в кухнята. Отваряхме прозорците heat и чак тогава почваше истинската работа. Баба си имаше една специална тенджера, която държеше само за пуканки. Беше възстара и очукана, но за случая вършеше перфектна работа. Слагаше тенджерата на загрятата печка, сипваше олио и пуклива царевица и слагаше капак.  След това започваше чевръсто да плъзга тенджерата напред-назад по печката и пуканките започваха да пукат. Голям празник ви казвам беше! Изсипваше ги в тава и ние с брат ми с нетърпение чакахме първите, които изяждахме за отрицателно време, докато се появят следващите laugh.
Мда. Хубави времена бяха, но баба отдавна я няма...

Сега и аз съм приготвяла на котлон в тенджера, но се нямам специална за пуканки, а те понякога леко залепват за дъното и не ми се иска да си съсипя тенджерите с тях.



Затова днес избрах да ви покажа този вариант в микровълнова. Много лесно се правят и не висиш на котлона, а само завърташ копчето и чакаш.
Е, за тези, които не използват микровълнова, си остава класическия вариант на котлон.

И още нещо. Искам да ви кажа, че най-вкусните домашни пуканки, които някога съм опитвала, са правени със свинска мас. Не мога да опиша колко са вкусни!

Стига приказки вече. Ето и начинът на приготвяне.

Нужни са  ви  пуклива царевица, олио, сол и йенска тенджера, която да се събира в микровълновата.

Важно е да знаете, че е хубаво царевицата да е със стайна температура преди да започнете пукането. 
Също така важен момент е, че йенската тенджера трябва да е леко загрята преди началото.  Аз я слагам празна за около минута в микровълновата. Така пуканките стават по-лесно и почти не остават "циганчета".

На дъното на йената се сага олио. На нас ни харесват по-мазнички и дозата, която съм си определила е 1 с.л. олио на 1 моя малка шепа царевица. Важно е като се сложи царевицата, да бъде толкова, че да покрива цялото дъно на тенджерата, но само на един ред.


При мен се събират 4 шепи царевица, съответно слагам 4 с.л. олио. Ако харесвате по-сухи пуканки, сложете по-малко мазнина. Като направите веднъж, можете да прецените дали ви харесват и дали да намалите или добавите още олио.
Разбърквам царевицата в олиото и затварям с капак.
След това слагам в микровълновата за около 5 минути. Понякога са нужни и 6. Аз слагам на максималната степен, но моята е 800 W. Ако вашата фурна е по-мощна, може би ще трябва по-малко време или пък ги правете на тази мощност. Слушате ги дали пукат и когато пукането се разреди през максимум 6-7 секунди, е време да ги махнете.
Когато ги вадите, внимавайте, защото йената пари много. Аз ги вадя на дъска и прехвърлям в купа и посолявам, след което зареждам следващите и така, докато направя достатъчно за всички желаещи gathering








5 коментара:

  1. Или,
    моята баба правеше пуканките от саморъчно засята пуклива царевица в една стара чугунена тенджера.Ставаха чудесни.Ползвала съм микровълнова за пуканки от пакетче.Но такива не съм правила.Ще се възползвам от твоята рецепта, защото наближават празници !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти е полезна тази публикация, Ели :)

      Изтриване
  2. И баба правеше. Но от къде да намеря такава царевица?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, аз купих от пазара - там, където продават насипни подправки, боб, леща, ориз и т.н. Но съм виждала и на диетични щандове в магазини.

      Изтриване
  3. Greetings from Greece, the idea is great, stay alive and healthy !!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...