сряда, 13 декември 2017 г.

Пържени банички със сирене и кашкавал

 

Тези от вас, които четат редовно Щъркелово гнездо, може би знаят, че много обичам да приготвям стари рецепти, а още повече обичам да правя стари рецепти с тесто.Flutter  Такава е и тази рецепта, спомен от баба. В случая е обогатена с кашкавал, но по принцип се прави със сирене само.




Продукти:

350 мл хладка вода
1/2 ч.л. сол
около 700 г брашно

30 г краве масло за намазване

За пълнежа:

250 г сирене
100 г кашкавал
2 яйца



От водата, солта и брашното се замесва хубаво тесто - като за баница. Тестото става много приятно, еластично и гладко. Направо като кадифе. На мен ми отидоха точно 700 г брашно, но е възможно на вас да отиде повече или по-малко. Затова първоначално сложете около две трети от посоченото количество и после добавяйте по малко и измесвайте, докато се получи гладко тесто, което не лепне.
Тестото се разделя на 4 части, които се оформят на топки. Оставят се да починат поне 20 минути, завити с чиста кърпа.
Маслото се разтопява.
След това всяка топка се разточва на дебела питка с диаметър около 20 см. Три от питките се намазват с разтопеното масло и се подреждат една върху друга, като четвъртата се слага най-отгоре и не се маже.
Така оформената купчинка старателно се разточва на много голяма кръгла кора - минимум с диаметър от 70 см. Мислено се разделя на две части. Ако е останало от разтопеното масло, е хубаво да го намажете отгоре.
Яйцата се разбиват много леко с вилица и се размазват върху половината кора. Поръсва се натрошеното сирене и настъргания кашкавал и празната половина от кората се захлупва върху пълнежа. Леко се разточва с точилката, като не се натиска много и се внимава да не излезе пълнежа.
След това тестото се разрязва на квадратчета със страна 5-6 см с ръба на чиния или с ръба на капак на тенджера (може и къдраво ножче), за да може да се затворят краищата. В случая на снимката не са рязани с капак и се разтвориха, но вие ако ги правите, трябва да ги разрежете с него или с чиния.

Така приготвените банички се пържат на маслена баня в добре загрята мазнина.

11 коментара:

  1. Върнахте ме 50 години назад. Мама ги правеше тези банички. Мноооого са вкусни.Благодаря ви, че ми ги припомнихте! Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастлива съм да прочета този коментар. Благодаря, че споделихте :)

      Изтриване
  2. Мерси, че ги сподели, Или! И аз имам някакви бегли спомени за тях, но два ли бих се сетила, ако не беше ти:). Изглеждат много вкусно. Тестото е като бутер. Правила съм едни такива мекици, стават много хубави. Представям си тези със сиренцето каква наслада са. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ни се харесаха, Кате :) Радвам се, че ти ги припомних :)

      Изтриване
  3. Ил, сега ще ме караш да опитам и аз.

    ОтговорИзтриване
  4. На мен скоро така ми се дояде баничка, че не се спрях докато си напарвих, Хубава рецепта, Илианка! Отбивам се да си грабна една и да ти пожелая весело посрещан на празниците, мила! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Useful and informative post . I have seen this top to bottom and enjoyed .

    ОтговорИзтриване
  6. I have seen this top to bottom and enjoyed .
    Im obliged for the blog article..clippingpathindie.com/ecommerce.html
    ...

    ОтговорИзтриване

  7. I impressed by the quality of information on this website. There are a lot of good resources here.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...