вторник, 29 август 2017 г.

Сиренки


Сиренките са добро предложение за закуска, нещо за хапване, когато сме на път; за междинна закуска или просто похапване по всяко време. Щом са вкусни, със сигурност доволството ни е гарантирано.
Днешната рецепта е за сиренки, но оформени по по-различен начин. Когато започнах да ги приготвям, си мислех, че просто ще сгъна тестото, а вътре ще се крие смес от сирене и яйце, обаче после си промених решението. Сетих се за въртениците на Креми 
и реших да  оформя моите сиренки по подобен начин.
Разбира се, винаги можете да използвате рецептата за базова, а оформянето да направите по свое осмотрение.




Продукти: 

200 мл топло прясно мляко
8 с.л. кисело мляко
100 мл олио
1 цяло яйце плюс 1 белтък
2 с.л. захар
1 с.л. сол
11 г  суха мая
около 700-800 г брашно

около 400 г сирене
2 яйца

масло за намазване на кората
1 жълтък за намазване

В топлото прясно мляко се разтваря маята със захарта. Добавят се 4-5 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне. Брашното се пресява, отделят се 500 г от него и се прави кладенче. Изсипват се всички продукти, излива се втасалата мая и се замесва тесто, като постепенно се добавя от останалото брашно, докато се получи хубаво нелепнещо меко тесто. Може да не е необходимо да  добавите цялото количество брашно. Добавяйте по малко и измесвайте, докато тестото ви хареса. Оставя се да втаса, като се покрива с чиста кърпа.



Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата.
Втасалото тесто се разделя на 6 части, които се разточват на кора с размер около 15 на 30 см. Всяка кора се намазва се с около 1 с.л. разтопено масло. В края на дългата страна се разпределя от плънката от сирене и яйца.  Завива се на руло и се реже на парчета с дължина около 5 см.

Тавата  се застила с хартия за печене или се намаслява добре по дъното и стените. В нея се подреждат нарязаните парченца с разреза нагоре и се притискат леко с длан.
Намазват се с разбития с малко вода жълтък и се слагат да се пекат директно в незагрята предварително фурна.
След като сиренките се поставят във фурната, тя се включва на 180 градуса. Докато фурната се загрява, тестото ще има възможност да втаса достатъчно добре вътре.
Пекат се до готовност, като по средата на печенето могат да се покрият с фолио или хартия, за да не прегорят.



1 коментар:

  1. Или,
    и аз правя по подобен начин такива сиренки.Чудесни стават и са подходящи за различни почерпки окобено когато са леко топли.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...