петък, 1 септември 2017 г.

Леща с патладжани


Може би на мнозина от вас комбинацията от леща и патладжан ще се стори странна, защото в България не е често срещана. Аз обаче обичам да съчетавам лещата с какво ли не и този път реших да я приготвя така. Разбира се, не съм открила топлата вода. По света хората си готвят подобни ястия с леща и патладжан. Дори четох, че в Сърбия приготвят супа от тези продукти.
Всъщност ястието е много вкусно и питателно. Така че, ще се радвам да решите и вие да го приготвите.
Аз използвах гарам масала и куркума като подправки, в не голямо количество. Но на тази манджа ще й отиват и типично нашенски подправки, които си слагате на лещата.
Правете ястията по ваш вкус, както се харесва на вас и на семейството ви. Тук няма нищо задължително.

Продукти:

2 малка патладжана или 1 голям ( около 500 г)
150 г  леща
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
3 домата
1 ч.л. червен пипер
2 ч. л. куркума
1 ч. л. гарам масала
1 ч. л. захар
сол
черен пипер
магданоз за поръсване



Патладжаните се обелват, нарязват се на кубчета горе-долу 1 на 1 см. и се поставят в добре посолена вода за около 30 минути, за да си пуснат горчилката.
През това време лещата се слага да се свари.
Патладжаните се измиват и се задушават в 2 с.л. олио за няколко минути.
Зеленчуците се нарязват на ситно. Доматите се обелват и се нарязват на кубчета.
В 4-5 с.л. олио се сипват лука и морковите и се запържват за около 2 минути. Добавят се чушките. Готви се още 2-3 минути, като се разбърква. Прибавят се подправките и се изсипват патладжаните и доматите. Слага се захарта и се разбърква.
Изсипва се сварената и отцедена леща. Оставя се да къкри, докато зеленчуците се сготвят напълно.
Ако изври напълно течността, долейте още малко вода.
Накрая се посолява и се добавя ситно нарязания чесън.
Оставя се още две-три минути и се отмества от огъня.
Поръсва се с магданоз.


2 коментара:

  1. Или,
    чудесно ястие с индийски привкус.Не съм пригтовяла подобно, макар че обичам да съчетавам лещата с различни зеленчуци и подправки.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. И аз много обичам да съчетавам лещата с какво ли не. Тук могат да се прибавят повече зеленчуци и ще стане още по-вкусно, Ели :)
    Ще се радвам да опиташ.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...