петък, 22 септември 2017 г.

Свинска кавърма с гъби на фурна


Вариантите за приготвяне на свинска кавърма в нашата кухня са много. Сигурна съм, че всички рецепти за кавърма, които се приготвят са много вкусни. Моя вариант на свинска кавърма на фурна е с гъби и печени чушки. Получава се невероятно вкусно ястие, както са казвали някога - пръстите да си изядеш!
Аз го приготвих директно в чугунения тиган, което позволява да се пържи и пече в един съд. Но, ако вие нямате такъв, можете да изпържите продуктите в друг тиган - с какъвто разполагате, а после да прехвърлите в тавичка и да допечете.



Продукти:

600 г свинско месо
2 големи глави лук
3 червени печени чушки
2 зелени печени чушки
250 г гъби
2 с.л. доматено пюре
1 голям домат или 2 по-малки
50 мл бяло вино
150 мл вода
1 люта чушка
4-5 с.л. олио
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
чубрица
сол



Месото се нарязва на малки късчета. Печените чушки се обелват и нарязват. Лукът се реже на полумесеци, гъбите на филийки. Доматът се настъргва. Доматеното пюре се разтваря във водата.
Мазнината се загрява и в нея се запържва до златисто месото. Възможно е да си пусне течност, изчакайте да се изпари напълно, като разбърквате периодично. Прибавя се лукът. Разбърква се, като се готви около 1-2 минути. Слагат се гъбите. Пърженето продължава, докато гъбите и лука омекнат, като се бърка. Подправя се с червения пипер и се разбърква. Изсипва се бялото вино  и се изчаква около минутка, за да се изпари алкохола. Прибавят се настърганите домати и печените чушки. Сипва се и разтвореното във водата доматено пюре. Слага се и лютата чушка (може да сложите и повече, стига да обичате люто) и чубрицата.
Ако готвите в тиган, в който не можете да печете директно във фурната, прехвърлете ястието в подходяща тава.
Ястието се слага да се пече във фурната на 180 градуса, докато остане почти само на мазнина и месото се е сготвило до разпадане, както се казва.

Аз сервирах с ориз със зеленчуци, но и само пресен хляб е достатъчен, за да се насладите на вкуса!

Това е невероятно вкусно ястие и горещо препоръчвам да си го приготвите!


1 коментар:

  1. Или,
    явно е,че твоите ястия много се различават от ястията по нашия край.Кавърмата я правим по различен начин, но и твоето ястие е чудесно.Прекрасно изглежда в чугунен съд.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...