вторник, 15 август 2017 г.

Кьопоолу

Вероятно рецептите за кьопоолу са толкова много, колкото домакини приготвят този тип салата или разядка. Днес избрах да ви предложа и моята, да се объркате съвсем сред многообразието от рецепти за кьопоолу в интернет :) Вариантите са различни - с печени червени чушки, с печени зелени чушки, без никакви домати, с пресни домати, с печени домати, с добавка на настърган лук, с чесън, с орехи, като съотношението между зеленчуците може да бъде съвсем различно... но! общото, което свързва изброените по-горе зеленчуци са патладжаните. Каквото и да решите да добавите към вашето кьопоолу, не можете да пропуснете патладжаните :)

Аз избрах да приготвя кьопоолу с една червена и една зелена чушка и малко пресни домати. Много ни се услажда по този начин.

Продукти:

2 патладжана
1 печена зелена чушка
1 печена червена чушка
1 не голям домат
2-3 скилидки чесън - на вкус и в зависимост от големината на скилидките
3-4-5 с.л. олио (на нас ни харесва с повече)
1/2 връзка магданоз
1/2 с.л. оцет (по желание)
сол



Патладжаните се изпичат (най-добре на жар, но може и на фурна). Прибират се в съд с капак, за около 20-30 минути, за да могат да се задушат и да се обелят по-лесно. След това се обелват заедно с чушките и се изцеждат добре от водата, която си пускат. Доматът се обелва и се отстраняват семките. Оставя се само месестата част.
Всичко се нарязва на много ситно. Прибавя се счукания чесън и нарязания магданоз. Посолява се и се полива с олиото като се разбърква много добре, за да поеме хубаво мазнината. По желание се подправя с мъничко оцет. По принцип може и без него, но на мен  ми липсва лека киселина, която разбира се може да дойде и от лимонов сок.
Ако искате, след като сте нарязали зеленчуците, може да ги счукате допълнително в хаванче. Но тази стъпка не е задължителна. И да я пропуснете, пак ще се насладите на много вкусна лятна салатка-разядка. Също така, вместо да режете, може да смелите зеленчуците.

Който и вариант да изберете, сигурна съм, че ще ви бъде много вкусно, особено ако споделите с приятна компания и хубава напитка. :)
Накрая готовото кьопоолу се прибира в хладилник поне за 2 часа, за да си поеме ароматите и да стане по-вкусно :)
Добър апетит!


2 коментара:

  1. Или, по едно бурканче от всичките ти зимни асортименти, моля:) . Чудесно е. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    правя кьопоолуто без домати заради здравословни проблеми.Но не пропускам патладжаните разбира се.Винаги си приготвяме от тази разядка и за зимата , запечатваме много буркани.Правим го без олио, без оцет, само с малко сол.А когато ще го консумираме го овкусяваме.
    Чудесно е, поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...