четвъртък, 4 май 2017 г.

Паламуд в пергамент

Паламудът е риба, която много обичам. Месото е вкусно, крехко и плътно (ако изобщо мога да използвам тази последната дума за определение на месо... :), но така го усещам аз ). За ползата от консумирането на паламуд няма да говоря, има достатъчно информация на какво е богата тази риба.
Преминавам директно към рецептата за паламуд в пергамент - както сигурно се досещате, приготвен е на фурна. Изключително лесна рецепта, която със сигурност може да изпълни всеки. Е, ако нямате паламуд, може да го замените с хубава скумрия.



Продукти:

1 паламуд
зехтин или олио
сол
черен пипер
лимони
чери домати
девесил


Рибата се почиства и измива много добре. Посолява се и се поръсва с малко черен пипер отвън и отвътре. От едната страна се правят дълбоки прорези, в които се поставят резени лимон. По-голямо парче хартия за печене - толкова, че да се опакова рибата после, се поставя в тава. Намазва се  с мазнина. Отгоре се поставя рибата. Коремът се пълни с лимони и девесил (по желание - можете да го пропуснете или да замените с магданоз например). Чери доматите (или обикновен домат) се нарязват и се пускат около рибата. Леко се посоляват. Освен вътре, сложих малко девесил и покрай лимоните отгоре. Може да замените със сушен и да поръсите леко. Всичко се полива със струйка зехтин. Рибата се завива с хартията като бонбон и се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. След това хартията леко се отваря и рибата се оставя да се доизпече  и да хване лека коричка.
Сервира се направо с хартията.
Може да се поръси с пресен копър.



3 коментара:

  1. Или,
    баща ми е ловец и рибар.Преди години в нашият дом редовно имаше паламуд и сафрид.Правили сме по цели бидони от тези риби.Днес за жалост все по - рядко се срещат скумрията, паламуда и сафрида.Набляга се повече на сьомгата и някои други риби , които са внос.Радвам се,че си успяла да ни представиш тази толкова вкусна риба и то приготвена в пергамент, много вкусно и великолепно да се сервира така.Простичко и лесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. "Кеф ти риба кеф ти паламуд" имаше някакъв такъв израз и сигурно има защо, явно рибката е доста вкусна. Апетитно си я приготвила, поднесла и снимала, Или! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз много обичам паламуд, но обикновено на морето си го хапвам, рядко виждам тук да продават.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...