вторник, 11 април 2017 г.

Карамелен чийзкейк или чийзкейк с дулсе де лече

Днес ви предлагам рецепта за чийзкейк с дулсе де лече или карамелен чийзкейк.
 Това е рецепта за чийзкейк без печене, който се получава много бързо и лесно. Чийзкейкът напоследък се превърна в един от любимите десерти у нас и има защо. Можете да го приготвите в различни варианти, с различни продукти в различно съотношение и пак ще бъде вкусен. Дали ще бъде чийзкейк с карамел или с плодова заливка, или пък с шоколад е ваш избор. Но съм сигурна, че на каквото и да заложите, ще имате вкусен резултат. Дори и да изберете солен вариант :)

Първоначално идеята ми беше съвсем различна и трябваше да се получи чийзкейк с банани и карамел, но доставчикът ми на банани се издъни и не ми донесе в късните вечерни часове, а аз толкова много исках да направя чийзкейк, че се бързо се примирих с липсата на банани и импровизирах по този начин. Различното в рецептата е, че между двата слоя крем има тънък слой хрупкав шоколад, който чудесно се вписва в тази комбинация.

Продукти:

(за кейк с диаметър 20 см)

250 г какаови бисквити (Роден край при мен)
100 г краве масло

250 г крема сирене
400 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад
8-10 с.л. захар (варира според вкуса ви)
2 ванилии
10 г желатин Д-р Йоткер

200 г дулсе де лече
50 г краве масло на стайна температура



 Бисквитите се смилат или се натрошават на ситно. Към тях се прибавя стопеното масло и всичко се разбърква много добре. Тази смес се разстила на дъното на формата, като се притиска много хубаво. Оставя се в хладилник.

Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. 
Крема сиренето се разбива със захарта. Течната сметана се разбива до твърди връхчета. Прибавя се към крема сиренето. Добавя се и заквасената сметана и ванилията и се разбърква с лъжица.
Желатинът се стопява на водна баня, като се внимава да не се прегрее. Изсипва се към горната смес и се разбърква старателно.
Половината от сместа се изсипва върху охладената основа и отново се прибира в хладилник за кратко.
През това време шоколадът се разтопява на водна баня. Сладкишът се изважда от хладилника и се полива на много тънък и равномерен слой шоколадът. Оставя се да стегне за много кратко и се изсипва останалия крем. Прибира се отново в хладилника, за да се стегне за около 3 часа.

Карамеленото мляко се смесва с мекото краве масло и се разбърква много хубаво до хомогенност. Чийзкейкът се залива с тази смес и се прибира отново в хладилника докато стегне добре.

Много дълго се получи писането, уверявам ви, че правенето ми отне около 30 минути от натрошаването на бисквитите до  изсипването на сместа във формата и оставянето й да се охлажда преди заливката.


5 коментара:

  1. Или,
    много красив и лесен чийз - кейк.Чудесно предложение за празничната трапеза.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и за теб, Ели!
      Пожелавам прекрасни празнични дни!

      Изтриване
  2. Илианка, и аз съм си фен на чийзкейка, пък в комбинация с карамел е чудесен! Така и изглежда при теб! Усмихнати празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Илианка, много вкусно изглежда!
    Христос Воскресе!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...