Тези вкусни содени рулца със сирене са направени по една рецепта, която изрових от старите тефтери и са много подходящи за закуска. Правят се доста по-бързо от закуските със сирене, които можете да приготвяте с мая, тъй като не втасват, но пък са достатъчно вкусни, за да ги харесат всички у вас. Освен това ще внесете разнообразие сред закуските, които приготвяте вкъщи и бихте могли да замените традиционните мекици, баници, тутманици и палачинки.
Освен на закуска, разбира се, можете да сервирате тези рулца със сирене като заместител на хляба или просто за междинно похапване.
Продукти:
за тестото:
3 яйца
5 с.л. олио
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
около 700-800 г брашно за средно меко тесто
200-300 г сирене
1 жълтък за намазване
краве масло и сусам за поръсване
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Содата се разбърква в киселото мляко в купа, прибавят се яйцата и олиото и се разбърква. Тази смес се изсипва при брашното и се прибавя солта. Замесва се нелепнещо тесто, което се разделя на три топки, покрива се с чиста кърпа и се оставя за 10 минути да почине.
За замесването на тестото е възможно да ви отиде по-малко или повече брашно. Препоръчвам да изсипете първоначално 600 г от него, а останалото да добавяте постепенно, докато месите и докато прецените, че тестото вече не лепне, а е и достатъчно меко.
Първата топка тесто се разточва на тънко-правоъгълник с големина около 50 на 30 см. и се поръсва с натрошено сирене и около лъжица-две олио. Разточва се и втората кора със същите размери и се поставя върху първата. Притиска се, за да не остане въздух между двете и отново се поръсва със сирене и олио. С третата кора се постъпва по същия начин. Така приготвените кори се завиват на руло.
Режат се охлювчета с дебелина около 1 см, които се поставят в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Всяко охлювче се намазва с разбит с малко вода жълтък, поставя се малко парченце масло и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Режат се охлювчета с дебелина около 1 см, които се поставят в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Всяко охлювче се намазва с разбит с малко вода жълтък, поставя се малко парченце масло и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Чудесно изглеждат,Ил :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще ги опитам!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеЩе се радвам да се харесат и на вас :)
Рулцата безспорно са вкусни и бих си замезвала цял ден с тях:), а люляка, люляка ме грабна! Благодаря за удоволствието, Или!
ОтговорИзтриванеНяма как да мине без люляк от града на люляците, Кате :) Прегръдки за теб!
ИзтриванеИли,
ОтговорИзтриванечудесна е тази рецепта със сода.Правила съм подобни с мая, но със сода е по - хубаво, лесно и бързо се работи.Чудесни и много вкусни са се получили рулцата.
Поздрави !
Определено тестото със сода е по-добре, Ели. Е, доста се различава от това с мая, но също е много вкусно :)
ИзтриванеМного апетита гледка са тези рулца, Илианка! Аз имам едни сладки пръчки по подобна рецепта, които не съм правила ор векове:). А този люляк от сега ли е?
ОтговорИзтриванеИнтересно ще ми бъде да видя сладката рецепта, Бети :)
ИзтриванеМоже би е време да ни я покажеш.
А ние се радваме на цъфнал люляк вече цяла седмица :)
Прекрасни са...и този люляк...искам в Ловеч:))
ОтговорИзтриване