четвъртък, 6 април 2017 г.

Содени рулца със сирене


Тези вкусни содени рулца със сирене са направени по една рецепта, която изрових от старите тефтери и са много подходящи за закуска. Правят се доста по-бързо от закуските със сирене, които можете да приготвяте с мая, тъй като не втасват, но пък са достатъчно вкусни, за да ги харесат всички у вас. Освен това ще внесете разнообразие сред закуските, които приготвяте вкъщи и бихте могли да замените традиционните мекици, баници, тутманици и палачинки.
Освен на закуска, разбира се, можете да сервирате тези рулца със сирене като заместител на хляба или просто за междинно похапване.



Продукти:

за тестото:
3 яйца
5 с.л. олио
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
около 700-800 г брашно за средно меко тесто

200-300 г сирене
олио

1 жълтък за намазване
краве масло и сусам за поръсване





Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Содата се разбърква в киселото мляко в купа, прибавят се яйцата и олиото и се разбърква. Тази смес се изсипва при брашното и се прибавя солта. Замесва се нелепнещо тесто, което се разделя на три топки, покрива се с чиста кърпа и се оставя за 10 минути да почине.
За замесването на тестото е възможно да ви отиде по-малко или повече брашно. Препоръчвам да изсипете първоначално 600 г от него, а останалото да добавяте постепенно, докато месите и докато прецените, че тестото вече не лепне, а е и достатъчно меко. 

Първата топка тесто се разточва на тънко-правоъгълник с големина около 50 на 30 см. и се поръсва с натрошено сирене и около лъжица-две олио. Разточва се и втората кора със същите размери и се поставя върху първата. Притиска се, за да не остане въздух между двете и отново се поръсва със сирене и олио. С третата кора се постъпва по същия начин. Така приготвените кори се завиват на руло. 
Режат се охлювчета с дебелина около 1 см, които се поставят в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Всяко охлювче се намазва с разбит с малко вода жълтък,  поставя се малко парченце масло и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. 



9 коментара:

  1. Чудесно изглеждат,Ил :)
    Със сигурност ще ги опитам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Ще се радвам да се харесат и на вас :)

      Изтриване
  2. Рулцата безспорно са вкусни и бих си замезвала цял ден с тях:), а люляка, люляка ме грабна! Благодаря за удоволствието, Или!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма как да мине без люляк от града на люляците, Кате :) Прегръдки за теб!

      Изтриване
  3. Или,
    чудесна е тази рецепта със сода.Правила съм подобни с мая, но със сода е по - хубаво, лесно и бързо се работи.Чудесни и много вкусни са се получили рулцата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено тестото със сода е по-добре, Ели. Е, доста се различава от това с мая, но също е много вкусно :)

      Изтриване
  4. Много апетита гледка са тези рулца, Илианка! Аз имам едни сладки пръчки по подобна рецепта, които не съм правила ор векове:). А този люляк от сега ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно ще ми бъде да видя сладката рецепта, Бети :)
      Може би е време да ни я покажеш.
      А ние се радваме на цъфнал люляк вече цяла седмица :)

      Изтриване
  5. Прекрасни са...и този люляк...искам в Ловеч:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...