Пъстървата е риба, която можете да приготвите по различни начини и с различни добавки и сравнително често присъства в менюто у нас. Обикновено я предпочитам приготвена на фурна, защото се прави много лесно, но този път реших да направя пържена пъстърва с вкусен маслен сос.
Рецептата е много проста и е потвърждение на твърдението, че простичките неща са много, много вкусни.
Продукти:
4 броя пъстърва
сол
черен пипер
брашно за овалване
олио за пържене
за соса:
80 г краве масло
10 -15 маслини (зависи от големината им)
клонче риган (или 1 ч.л. сух)
клонче розмарин (или половин лъжичка сух, може и повече, ако ви харесва)
черен пипер
4-5 клонки пресен магданоз
3-4 скилидки чесън
4-5 сл. лимонов сок
сол
За приготвянето на пъстървата с маслен сос рибата първо се почиства и измива добре. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Оставя се в хладилник около час, ако имате време, ако не - поне 10 минути. Изважда се от хладилника и се овалва хубаво в брашното. Изтупва се от излишното брашно и се изпържва в сгорещеното олио. Внимавайте да не я прегорите - пържете на умерен огън по около 4 минути от всяка страна (времето зависи и от дебелината на рибата).
В друг съд се стопява маслото и към него се добавят чесъна, всички подправки и маслините. Оставя се на котлона около минута, прибавя се и лимоновия сок. Разбърква се хубаво.
Изпържената риба се слага в чиниите, в които ще се сервира и се полива със соса.
Към рецептата поднесох и картофи, които са предварително обелени и сварени в посолена вода. След това са нарязани - в случая на кръгчета, но може да ги нарежете както ви харесват.
Картофите също се поливат с масления сос и ястието се сервира задължително горещо.
Рецептата е много проста и е потвърждение на твърдението, че простичките неща са много, много вкусни.
Продукти:
4 броя пъстърва
сол
черен пипер
брашно за овалване
олио за пържене
за соса:
80 г краве масло
10 -15 маслини (зависи от големината им)
клонче риган (или 1 ч.л. сух)
клонче розмарин (или половин лъжичка сух, може и повече, ако ви харесва)
черен пипер
4-5 клонки пресен магданоз
3-4 скилидки чесън
4-5 сл. лимонов сок
сол
За приготвянето на пъстървата с маслен сос рибата първо се почиства и измива добре. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Оставя се в хладилник около час, ако имате време, ако не - поне 10 минути. Изважда се от хладилника и се овалва хубаво в брашното. Изтупва се от излишното брашно и се изпържва в сгорещеното олио. Внимавайте да не я прегорите - пържете на умерен огън по около 4 минути от всяка страна (времето зависи и от дебелината на рибата).
В друг съд се стопява маслото и към него се добавят чесъна, всички подправки и маслините. Оставя се на котлона около минута, прибавя се и лимоновия сок. Разбърква се хубаво.
Изпържената риба се слага в чиниите, в които ще се сервира и се полива със соса.
Към рецептата поднесох и картофи, които са предварително обелени и сварени в посолена вода. След това са нарязани - в случая на кръгчета, но може да ги нарежете както ви харесват.
Картофите също се поливат с масления сос и ястието се сервира задължително горещо.
Страхотна рибка, Ил! Много ми харесва този сос :) ще го пробвам и аз някой ден.
ОтговорИзтриванеСтрахотна е рецептата и представяне, Илианка,
ОтговорИзтриванемного апетитно изглежда и си представям уханието на този сос.
Замислям се, дали би се получил удачен сос с кокосово масло...
Благодаря, сърдечни поздрави и хубави празнични дни!
Много ми харесва тази идея, Илианка! Аз чм пъстурва всяка седмица, а понякога и два пъти седмично и обезателно ще имам повод да я приготвя! Чудесна е! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеНе сме много по пъстървата, но следващия път бих опитала тази рецепта, звучи вкусно.
ОтговорИзтриване