вторник, 11 април 2017 г.

Карамелен чийзкейк или чийзкейк с дулсе де лече

Днес ви предлагам рецепта за чийзкейк с дулсе де лече или карамелен чийзкейк.
 Това е рецепта за чийзкейк без печене, който се получава много бързо и лесно. Чийзкейкът напоследък се превърна в един от любимите десерти у нас и има защо. Можете да го приготвите в различни варианти, с различни продукти в различно съотношение и пак ще бъде вкусен. Дали ще бъде чийзкейк с карамел или с плодова заливка, или пък с шоколад е ваш избор. Но съм сигурна, че на каквото и да заложите, ще имате вкусен резултат. Дори и да изберете солен вариант :)

Първоначално идеята ми беше съвсем различна и трябваше да се получи чийзкейк с банани и карамел, но доставчикът ми на банани се издъни и не ми донесе в късните вечерни часове, а аз толкова много исках да направя чийзкейк, че се бързо се примирих с липсата на банани и импровизирах по този начин. Различното в рецептата е, че между двата слоя крем има тънък слой хрупкав шоколад, който чудесно се вписва в тази комбинация.

Продукти:

(за кейк с диаметър 20 см)

250 г какаови бисквити (Роден край при мен)
100 г краве масло

250 г крема сирене
400 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
100 г черен шоколад
8-10 с.л. захар (варира според вкуса ви)
2 ванилии
10 г желатин Д-р Йоткер

200 г дулсе де лече
50 г краве масло на стайна температура



 Бисквитите се смилат или се натрошават на ситно. Към тях се прибавя стопеното масло и всичко се разбърква много добре. Тази смес се разстила на дъното на формата, като се притиска много хубаво. Оставя се в хладилник.

Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. 
Крема сиренето се разбива със захарта. Течната сметана се разбива до твърди връхчета. Прибавя се към крема сиренето. Добавя се и заквасената сметана и ванилията и се разбърква с лъжица.
Желатинът се стопява на водна баня, като се внимава да не се прегрее. Изсипва се към горната смес и се разбърква старателно.
Половината от сместа се изсипва върху охладената основа и отново се прибира в хладилник за кратко.
През това време шоколадът се разтопява на водна баня. Сладкишът се изважда от хладилника и се полива на много тънък и равномерен слой шоколадът. Оставя се да стегне за много кратко и се изсипва останалия крем. Прибира се отново в хладилника, за да се стегне за около 3 часа.

Карамеленото мляко се смесва с мекото краве масло и се разбърква много хубаво до хомогенност. Чийзкейкът се залива с тази смес и се прибира отново в хладилника докато стегне добре.

Много дълго се получи писането, уверявам ви, че правенето ми отне около 30 минути от натрошаването на бисквитите до  изсипването на сместа във формата и оставянето й да се охлажда преди заливката.


5 коментара:

  1. Или,
    много красив и лесен чийз - кейк.Чудесно предложение за празничната трапеза.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и за теб, Ели!
      Пожелавам прекрасни празнични дни!

      Изтриване
  2. Илианка, и аз съм си фен на чийзкейка, пък в комбинация с карамел е чудесен! Така и изглежда при теб! Усмихнати празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люска!
      Весели празнични дни!

      Изтриване
  3. Илианка, много вкусно изглежда!
    Христос Воскресе!
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...