неделя, 13 ноември 2016 г.

Апулска фокача с домати и маслини


Нали всички знаете Пепа Стоева и нейните канибали? Ако я познавате, макар и виртуално, сигурно ще знаете, че посещението при нея действа заразно. За пореден път прихванах аз от нея тази Апулска фокача с домати и маслини.
Много хубава рецепта, в която използвах обикновено брашно и брашно от твърда пшеница от Био магазин Спирала. Както казва Никола - комбинация между пица и погача. Това било фокача :)
Рецептата отново е без продукти от животински произход и успешно може да се консумира от вегани или по време на постите.


Продукти:

300 г брашно
100 г брашно от твърда пшеница
1 среден сварен картоф или 2 по-малки (около 200 г)
1/2 кубче мая
250 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. зехтин

1 ч.л. риган
домати (може и да са черита, но аз в момента нямах)
черни маслини
едра сол за поръсване

Маята се разтваря в 200 мл от хладката вода, добавя се шепа брашно и захарта и се разбърква. Оставя се на топло да втаса, докато хване "шапка". Картофите се намачкват с останалите 50 мл от водата, заедно с 2 с.л. от зехтина. Мачкат се много хубаво, докато се получи гладка лъскава каша.
Брашната се смесват, прави се кладенче и се слага останалия зехтин и солта. Сипват се картофите и шупналата мая. Меси се тесто, което е доста лепкаво. Месете по-дълго, докато лепненето намалее. Ако все пак лепи много, добавете още малко брашно.
Тестото се оформя на топка, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Аз изпекох в една голяма тава - с диаметър 35 см, но Пепи пише, че разделя тестото и пече в 2 малки тави с диаметър 24 см. Тук вече вие може да прецените как искате да ги изпечете.

Тестото се поставя в намаслена тава и с намаслени ръце се разстила така, че да покрие цялата тава. Поръсва се с ригана. Подреждат се нарязаните доматите и маслините. Поръсва се с едра сол.
Аз обикновено пропускам втасването на печивата си, след като са оформени и са в тавата и директно ги слагам в студена фурна. Включвам фурната на 180 градуса и докато тя се загрее, тестото втасва вътре равномерно.
Така постъпих и този път. Пече се до златисто.


4 коментара:

  1. ами точно между пица и погача е :) Браво на Никола, добре го е измисли :) И е страхотна :) много ароматна питка, намли :)
    Хубава нова седмица, Или :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ароматна и вкусна, да. Благодаря ти, Пепи!

      Изтриване
  2. Чудесна е!
    Никола таткото на Никол ли е?:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...