Преди време имах щастието да опитам най-вкусното жито, което можете да си представите. За съжаление тогава не успях да разбера точната рецептата, а вкусът му не престана да ме преследва в последните месеци. И така - до днес. Реших да потърся информация в нета и се оказа, че това е традиционна рецепта от троянския край за жито по сватбарски, която може да се приготви в сладък и в солен вариант. Сладкият ще напиша след малко, а соленият се приготвя с хм... стопена сланина. Е, може и с олио, но няма да е толкова автентично.
Така приготвеното жито се сервира като мезе за ракията.
Продукти:
250 г жито
600 мл прясно мляко
125 г краве масло
3 равни супени лъжици брашно
10-12 с.л. захар или на вкус
3 ванилии
Житото се почиства и измива със студена вода. Слага се в тенджера и се залива със студена вода - водата трябва да е 2 пръста над житото. Вари се на слаб огън. Когато водата изври, житото би трябвало вече да е сварено. Ако още не е, долейте малко вода и варете до готовност. След това към свареното жито се сипват 500 мл от млякото и житото се вари още десетина минути.
Кравето масло се разтопява. Към него се прибавя брашното и се прави запръжка докато брашното порозовее. Към тази смес се наливат се останалите 100 мл прясно мляко и се разбърква хубаво, да няма бучки. Излива се при житото. Разбърква се добре и се връща на огъня колкото да заври. Прибавя се захарта и ванилията. Разбърква се отново и се сипва в купички или чашки.
Докато е горещо, житото е още рядко, но след като изстине, сместа се сгъстява.
По желание може да се поръси с канела.
За най-добър резултат ви съветвам да изберете пълномаслено мляко - по възможност домашно и хубаво краве масло.
Това е. Ако и вие обичате жито, опитайте тази рецепта за жито по сватбарски.
Допълвам публикацията с един коментар, който получих от читател и който можете да видите по-долу. Пускам го тук, защото аз не срещнах никъде тази техника на приготвяне на сватбарското жито.
Имайте го предвид, ако решите да приготвяте житото и си изберете вариант.
"След като житото се свари се измива със студена вода и се слага отново на огъня с малко вода. Когато заври се слага така описаното брашно с масло /оригинала е със свинска мас/ и тогава се налива горещото мляко до желаната гъстота :)"
Звучи наистина вкусно и много непознато за мен!? Благодаря за споделената рецепта миличка, ще опитам житото със сигурност :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Не ми е познат този начин за приготвяне на жито, Илианка -
ОтговорИзтриванесладкият вариант звучи много вкусно, обичам жито и ще ми хареса...
Благодаря, поздрави за теб и хубава неделя!
След като житото се свари се измива със студена вода и се слага отново на огъня с малко вода. Когато заври се слага така описаното брашно с масло /оригинала е със свинска мас/ и тогава се налива горещото мляко до желаната гъстота :)
ОтговорИзтриванеТака го правеше баба, от нея съм го научила :)
Любим десерт и е у нас! Наистина е малко странно за нетроянци, но бързо му свикват и си искат пак :) :)
Благодаря за този коментар! Надявам се, че няма да имате нищо против да го сложа в публикацията, за да могат читателите на блога да имат информация от извора.
ИзтриванеПоздрави,
Илиана
Илианка, помня баба, като правеше жито, след като се развари добре и отцед, му прибавяше домашно краве прясно мляко и захар, много беше вкусно. Далеч сме от Троян:)
ОтговорИзтриванеБих опитала и така, но като се замисля, май никога не съм приготвяла ашуре и въобще жито.
И аз бях яла преди само с прясно мляко, Весе, но това е по-различно.
ИзтриванеКогато го опитах за пръв път, ми сипваха 3 пъти. Хахахах!
Няма нищо сложно във варенето на житото. Опитай.
Дали може да се приготви с лимец? Благодаря!
ИзтриванеНе съм варила лимец, но ми се струва, че би могло да се получи.
Изтриванежитото се обелена пшеница, лимеца не е обелен, но докато не се пробва нищо не се знае.
ИзтриванеЖитото се сварява от вечерта и се оставя да кисне цяланощ във водата, в която е вряло. На следващата сутрин водата се излива (ако е останала такава) и се долива прясно мляко, колкото да покрие житото 1-2 пръста. Вари се още 10-тина минути. В отделен съд се запържва брашното в няколко лъжици масло. Запръжката се прибавя към свареното жито (все едно запържвате боб). След запръжката към житото се добавя захар на вкус и ванилия.
ОтговорИзтриванеПоднася се традиционно в Троянския край като мезе към ракия (по сватби). Така се прави жито по Троянски
От Троянският край към, като малка ходех с баба ми на доста сватби, кръщенета и войнишки гостета, където се приготвеше от жените "жито по сватбарски" в огромни казани, но уверявам ви никога не са слагали прясно мляко. Тънкостта беше в запръжката - дали ще е много гъсто или не.
ОтговорИзтриванеНапротив слага се мляко девойко...Заповядайте в Троян да се запознаете с рецептата....
ОтговорИзтриванеТроянка съм. На времето се приготвеше за сватби без мляко, но с добра запръжка от свинска мас и брашно .Сервираха го с греяна троянска на сватби които , слагаха трапезите на снега и сядаха на. греди .Най вкусно е с греяна ракия на снега. С млякото е осъвременен вариант . Правехме го за закуска сутрин, а може и за десерт.
Изтриванеако се надтържат лимонови или портокалови кори на ситно ще стане още по вкусно
ОтговорИзтриване