сряда, 2 ноември 2016 г.

Соден хляб с лимец и семена



Идеята да сложа зърна лимец в хляба отлежава отдавна в главата ми. Опитах да открия подобна рецепта в интернет пространството, но не успях и затова се справих сама. Дълго време се чудех дали да направя хляба с лимец с мая или със сода, или пък дори без никакъв набухвател. В крайна сметка попаднах на рецептата на Йоли за Ирландски соден хляб и в коментарите прочетох, че някои хора са го правили и с лимец. Затова взех решение бързо това да е основата и на моята рецепта.



Продукти:

2 ч.ч. брашно от лимец от Био магазин Spirala
2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. сода
50 г лимец на зърна
2 с.л. сурови белени тиквени семки
2 с.л. микс от семена (белен слънчоглед, маково семе, ленено семе, сусам)

За да започнете с изпълнението на рецептата за соден хляб с лимец и семена е нужно първо зърната лимец да се накиснат във вода за около 8 часа. Така те омекват и могат да се вложат в хляба.
След това е много лесно и бързо. Направата на хляба отнема от началото на замесването до изпичането около 50 минути, а за сметка на това е толкова вкусен....
Двата вида брашно се смесват, прибавя се солта. Содата се шупва в млякото и се изсипва при брашното. Слагат се семената и изцедените от водата зърна от лимец. Разбърква се хубаво. Получава се много лепнещо тесто. Измества се на плот и се меси бързо с още малко брашно
 Оформя се на топка  и  се поставя в застлана с хартия за печене тава. Може да намажете леко хартията с олио. Отгоре се правят разрези и хлябът с лимец се слага да се пече в загрята фурна на 180 градуса около 40минути или до готовност.
Като се извади, се поставя върху решетка да се охлади.

Реже се чак след като е добре изстинал.

И да знаете, ако имате такъв хляб, друго освен парченце масло не ви е нужно...



3 коментара:

  1. Или,
    чудесно и много вкусно предложение без никаква мая.Простичко, лесно и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. И аз го правих! Уникален е и много вкусен.
    Различен от останалите сбити хлябове с пълнозърнести и всякакви др видове брашна.
    Благодаря, че споделяте рецептата.
    Днес пак ще го замеся, защото става бързо и е мнооого вкусен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се харесва и на вас :)
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване