неделя, 29 ноември 2015 г.

Прясно зеле с картофи на фурна

Зеле с картофи на фурна

Честно да си призная за зеле с картофи не бях чувала до миналия ден, когато на страницата на Щъркелово гнездо във Фейсбук  една дама сподели за подобен вариант на приготвяне на зеле. Много ми хареса идеята, още повече, че е подходяща рецепта за постите и реших, че трябва да я сготвя. Не разбрах каква точно е нейната рецепта, но потърсих в нета и видях, че има такава гозба.
У дома не се е готвило такова нещо или поне аз не помня. Обаче бърза консултация с майка ми установи, че някога, когато са живеели на квартира в Ловеч, тяхната хазяйка е готвела такова ястие. И тя самата го е готвила преди много време, но защо не е продължила... и тя не знае :)


Е, както е видно, приготвих рецептата Прясно зеле с картофи на фурна. И трябва да ви кажа, че много ми хареса.
Ще опитам и с кисело зеле и ориз по-нататък. Видях, че и такъв вариант може да се направи.


Зеле с картофи на фурна


Продукти:

1 кг прясно зеле
700 г картофи
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва (200 мл)
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
250 мл вода
сол
черен пипер
чубрица

Зелето се нарязва, посолява се малко и се намачква леко. Лукът и морковът се нарязват. 4-5 с.л. олио се загряват и в тях се сипват лука и морковите. Готвят се докато омекнат, като се разбъркват. Добавя се зелето и се разбърква много добре. Слага се червения пипер и се налива водата. Оставя се да поври десетина минути.
През това време се обелват картофите, измиват се и се нарязват на кръгчета с дебелина около половин сантиметър.
Към зелето се добавят доматите и нарязания чесън. Готви се още 5 минути на котлона и се отмества. Добавя се сол, ако е нужно, чубрица и черен пипер. Разбърква се добре.
В тавичка се разстила половината зеле, подреждат се картофите и се покриват с останалото зеле. Излива се всичката течност. Добре е да има течност поне да покрие картофите. Ако не стигне, долейте още малко вода.
Слага се да се пече на 180 градуса до готовност на продуктите и докато зелето хване лек загар отгоре.

Поръсва се с пресен магданоз и рецепта за прясно зеле с картофи на фурна е готова.






8 коментара:

  1. За такова съчетание и аз не бях чувала и много ме заинтригува. Само че не знам защо веднага го свързах с кисело зеле. Ще пробвам и в двата варианта, знам че ще са вкусни. Добре че сподели!
    Спорна нова седмица, Ил!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    сърдечен поздрав и благодаря за това разкошно предложение.Баща ми е почитател на киселото зеле, но само в зимна салата и сарми.А готвено обича само прясно зеле.Тази комбинация веднага ще приготвя.Още повече сега се пости и се е получило чудно постно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, мили момичета :)
    Тили, рецептата ще се получи и с кисело зеле. Аз също смятам да пробвам :)
    Ели, точно защото и аз постя, пускам напоследък все такива рецепти.
    Радвам се, че ще разнообразиш менюто на баща си :)

    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  4. А леле..., искам да постя у вас, Илианка, нищо, ама нищо няма да ми липсва :) Тази вкусотия в тавичката е просто веднъж, само да се прибера вкъщи и я почвам.
    Прегръдки и благодаря за предложението!

    ОтговорИзтриване
  5. Верно ли бре, Илианка:))
    Звучи странно тази комбинация:)

    ОтговорИзтриване
  6. Зеле с ориз съм опитвала, но с картофи не съм. Изглежда обаче вкусно, а и знам, че е, след като го представяш тук:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз не съм приготвяла такава комбинация,Или,с Инчето дадохте добри решения както с прясно,така и с кисело зеле,ще опитам и двата варианта!Щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  8. ооооооооо - зеле с ориз - обожавам, а преди години и картофи с ориз бях правила на фурна - гледаха ме странно, но после нищо не остана - а киселото зеле с ориз си е класика :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...