Този кейк с моркови е много вкусен и това, че е постен по никакъв начин не намаля качествата му. Освен това е икономичен и сравнително евтин сладкиш.
Рецептата видях при Мария още през лятото и оттогава го правя вече няколко пъти.
Продукти:
200 мл олио
220 г захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
50 мл коняк или друг ароматен алкохол
400 мл топла вода
500 г брашно
10 г бакпулвер
300 г моркови, настъргани на едро
150 г орехи, нарязани на едро
1 ванилия
В подходяща дълбока купа се смесват водата, коняка, захарта, олиото, солта и канелата. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към горната смес. Бърка се хубаво, (с миксер или с тел) докато се получи гладка смес. Прибавят се морковите, орехите и ванилията. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене и намаслена форма или тава. Пече се в загрята фурна на 180*. Проверява се с клечка.
Преди да се разреже, се изчаква да изстине напълно.
Поръсва се с пудра захар.
Прекрасен сладкиш, Илианка! Ще се опита! Усмихната седмица пред теб!
ОтговорИзтриванеИли,
ОтговорИзтриванечудесен е кейка.Има много постни и въпреки това вкусни сладкиши.Рецептата е хем бърза, хем простичка, хем много икономична.Подходяща и за делник, и за празник.
Поздрави !
Разкошен сладкиш, Илинка,
ОтговорИзтриванестрахотна идея за подслаждане на постните дни!
Благодаря, хубав и усмихнат ден!
Здравейте, захарта може ли да се замени с мед и съответно бялото брашно с пълнозърнесто или поне да е 50/50?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може да замените брашното по желание с пълнозърнесто. Мисля, че ще се получи добре.
ИзтриванеКолкото до захарта - мисля, че можете да я замените с 3/4 ч.ч. мед.