понеделник, 7 декември 2015 г.

Веган кейк с моркови или просто постен морковен кейк :)



Този кейк с моркови е много вкусен и това, че е постен по никакъв начин не намаля качествата му. Освен това е икономичен и сравнително евтин сладкиш.

Рецептата видях при Мария още през лятото и оттогава го правя вече няколко пъти.

Продукти:

200 мл олио
220 г захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. канела
50 мл коняк или друг ароматен алкохол
400 мл топла вода
500 г брашно
10 г бакпулвер
300 г моркови, настъргани на едро
150 г орехи, нарязани на едро
1 ванилия

В подходяща дълбока купа се смесват водата, коняка, захарта, олиото, солта и канелата. Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към горната смес. Бърка се хубаво, (с миксер или с тел) докато се получи гладка смес. Прибавят се морковите, орехите и ванилията. Сместа се изсипва в застлана с хартия за печене и намаслена форма или тава. Пече се в загрята фурна на 180*. Проверява се с клечка.
Преди да се разреже, се изчаква да изстине напълно.
Поръсва се с пудра захар.

3 коментара:

  1. Прекрасен сладкиш, Илианка! Ще се опита! Усмихната седмица пред теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    чудесен е кейка.Има много постни и въпреки това вкусни сладкиши.Рецептата е хем бърза, хем простичка, хем много икономична.Подходяща и за делник, и за празник.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошен сладкиш, Илинка,
    страхотна идея за подслаждане на постните дни!
    Благодаря, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване