неделя, 1 ноември 2015 г.

Златиборска пита или една много вкусна баница!


Златиборска пита с кори Фамилия

Баница. Уж като се каже баница, на всеки горе-долу е ясно за какво става въпрос. Кори (дали готови или домашно приготвени), сирене, яйца... основните продукти са това. Но има толкова много и разнообразни начини за приготвянето на една уж проста баница, че всеки път, когато реша да правя, започвам да се чудя по коя рецепта да е. И с приготвянето на всяка следваща започвам да се питам коя е най-вкусната... И най-вкусната обикновено се оказва последната приготвена. 



Така стана и този път. Реших да направя Златиборската пита, която преди време Дани ни показа, като заложих на Одринските кори. Е, наистина стана чудна баницата и ако още не сте изпробвали тази рецепта, ви препоръчвам да не се бавите.

Такааа... влизам да коригирам рецептата, защото получих много по-добър резултат с кори Фамилия. С тях успях да приготвя много хубава вита баница, за което пък ми помогна много Снежи.
Също така коригирам и съставките на плънката, тъй като така приготвена баницата стана по-добре.

Златиборска пита с кори Фамилия


Продукти: 

1 пакет кори за баница Фамилия (15 бр.)
или 1 пакет Одрински кори (вътре бяха 8 броя)

За намазване:

2 белтъка
150 мл олио
150 г кисело мляко
100 г заквасена сметана
1 ч.ч. от 200 мл брашно
10 г бакпулвер

За плънката:

2 жълтъка
500 г сирене
100 г заквасена сметана


Златиборска пита с Одрински кори 

Приготвя се сместа за намазване като белтъците се разбиват с тел и към тях се прибавят останалите продукти. Разбърква се хубаво до получаване на хомогенна смес.
Сиренето се натрошава и към него се добавят жълтъците и сметаната. Разбърква се добре.

Ако използвате Одрински кори следвайте тази рецепта:

Взима се една кора, намазва се хубаво с първата смес за намазване - около 6 с.л. Отгоре се слага втора кора. Въпреки че пише, че върху нея трябва да се сложи от втората смес, аз намазах с малко от първата (около 2 с.л.) и после сложих  1/4 от сиренето. Навива се на руло и се поставя в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Така се процедира и с останалите кори.
Ако искате, можете да сложите по 3 или 4 кори, като само на най-горната слагате сирене, а останалите мажете със сместа за намазване. На нас с две кори ни беше перфектна и точно се уплътни тавата, в която пекох.
Отгоре баницата се намазва много леко с олио и се пече в загрята на 180 градуса фурна.
На финала на печенето я намазах и с парченце краве масло.

След като се извади баницата, се поръсва с вода, за да омекне и се покрива с чиста кърпа. Оставя се около 10 минути преди да се разреже.

Ето още една баница с Одрински кори. Този път е навита. На първата кора от бялата смес, на втората от сиренето. Навива се на руло и се завива. Може да се пукне, но не е проблем. При изпичането няма да се забелязва.



Ако използвате кори Фамилия:

Взима се една кора, намазва се с 3-4 с.л. от първата смес равномерно и хубаво и по краищата.
Отгоре се поставя още една кора. Също се намазва с първата смес. Слага се трета кора, върху която се слага от сиренето.
В моя пакет имаше 15 кори, които ми стигнаха за 5 рула. Преброих ги предварително и си разделих сирената смес на 5 части, за да слагам равно количество навсякъде.
Навива се внимателно на стегнато руло. Твърде е вероятно корите много да се навлажнят и да е трудно да се навият. Затова можете да ги подреждате върху хартията, с която се продават и с нейна помощ да ги завивате.
След това внимателно се преместват в застлана с хартия за печене тава и се оформя вита баница.
Отгоре можете да напръскате с малко олио или пък като мен да сложите малки парченца масло през около 2 см.
Златиборската пита се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

17 коментара:

  1. Разкошна е, Илианка, много съблазняващо изглежда и съм сигурна, че е и невероятно вкусна!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. :*
    Радваш ме много!
    И ми я припомняш, за да я направя с Одрински кори :)

    ОтговорИзтриване
  3. И хлебчето и баницата - страхотни,
    чудесни предложения и много апетитно представяне.
    Благодаря, Илианка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина много вкусни банички, Илианка! Направо си грабвам една! много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. а откъде могат да се намерят одрински кори?

    ОтговорИзтриване
  6. И от къде сега тези Одрински кори, Илианка:)
    Аз принципно харесвам повече по-фините кори, тези ми се виждат дебелички, но пък не мога да не ти вярвам, че е било вкусно:))

    ОтговорИзтриване
  7. Ауу, Или, дано не забравя за тази рецепта, но много искам да я приготвя, абсолютно ме изкуши! При първа възможност ще я врътна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви :)
    Веси,
    има Одрински кори в малките квартални магазинчета. Или поне при нас е така.
    Кате, да ти напомня? :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мило Илианче :) както ти писах, направих днес сутринта тази баничка, благодаря на теб и на Дани, тъй като се възползвах от съветите и на двете ви :) Много, много вкусна, както и предполагах! Благодаряяя! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мило ми Марианче,
    много се радвам, че и на теб се хареса тази баничка :)
    И съм щастлива, че се отбиваш тук!

    ОтговорИзтриване
  11. Ехааааа, перфектна ти се е получила баничката! Браво:) И аз ще пробвам:)))

    ОтговорИзтриване
  12. Много е вкусна!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Много хубава баница или пита, кой както му харесва. :) Искам да питам обаче колко голяма трябва да е тавата за да стане оптимално надигната и пухкава. Предварително благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви!
      За кръглата баница използвам тава с диаметър около 30 см.
      А правоъгълната ми тава е 30 на 40 см.
      Поздрави,
      Илиана

      Изтриване