четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Салата от червено цвекло, ряпа и моркови

Безспорни са полезните свойства на червеното цвекло и е добре да се възползваме от него максимално, особено в преходния период между различните сезони.
То съдържа антиоксиданти, богато е на захари, полезни киселини – оксалова, лимонена и ябълкова, на протеини, пектин, каротин и витамините С, В1 и В2, Е, РР и U; минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий, а също съдържа и много фибри.
Червеното цвекло е изключително полезно, а и много вкусно. То може да се използва както сурово, така и преминало през топлинна обработка – варено, задушено и печено; запазва полезните си действия и в консервирана форма, запазва се дълго в марината.
Червеното цвекло може да се приготви и по различни начини на салата.

Днешното предложение за салата е в комбинация с ряпа и моркови.
Съотношението на продуктите много ми харесва точно по този начин, но вие можете да го промените и по ваш вкус. Количеството не е голямо, тъй като вкъщи за съжаление само аз уважавам червеното цвекло.

До миналата година правех салатата без лимон, но откакто видях при Пепи и лимончето, вече не го пропускам.

Продукти:

1 глава червено цвекло
1/2 голяма глава ряпа
2 големи моркова
1/4 лимон
2-3 с.л. зехтин
сол

Цвеклото, ряпата и морковите се обелват и се настъргват. Аз ги предпочитам на по-дребно ренде, но можете да използвате и по-едро. Обикновено използвам робота за тази цел, защото цвеклото много цапа. Лимонът се нарязва на малки парченца. Всичко се смесва в подходящ съд. Добавя се зехтина и солта. Разбърква се.

По желание може да се поръси с пресен магданоз и пресни листа целина.


5 коментара:

  1. Чудна е салатата Или ! Много обичам цвеклото в различни есенно - зимни салати.То е особено полезно сурово за жените при различни гинекологични страдания, заедно с магданоза и целината.Червеното цвекло прочиства кръвта и увеличава червените кръвни телца, затова е добре да се употребява често.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Любима...,
    благодаря за чудесните идеи и рецепти за постни ястия, Илианка...
    Поздрави, леки и спокойни!

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен ми е любима - с всякакви импровизации. :)
    Поздрави, Иле!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...