събота, 17 май 2014 г.

Кекс

Това е обикновена рецепта за (не)обикновен кекс. Наистина, рецептата ми е много стара, била съм още ученичка, когато съм я използвала за първи път. Изпитана е и никога не ме е предавала.

Продукти:

6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
6 с.л. вода
10 с.л. олио
2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао Д-р Йоткер
2 ванилии

допълнително можете да добавите орехи, сушени плодове, корички, локум, шоколад на парченца или нещо друго, което обичате

Правилно прочетохте, няма набухвател. Пиша го тук, защото са ми задавали вече въпроса"Как така кекс без набухвател?" Ето така. Получава се, отлично дори. 

Яйцата се разбиват много хубаво със захарта, докато побелеят и започнат да се образуват мехури при биенето. Добавят се олиото и водата, разбърква се леко. Сипва се брашното на три-четири части, като се разбива с миксер. Прибавя се ванилията. Две трети от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кекс. В останалото тесто се слага какаото и се бърка до пълното поемане. Изсипва се върху светлата смес. Ако искате, можете да добавите орехи, плодове или нещо друго. Тук е моментът. Леко ги поръсете отгоре. Те ще потънат.
Пече се в загрята на 170* фурна. Проверява се с дървен шиш дали е изпечен.
След като се извади от формата и се охлади, се поръсва с пудра захар.

7 коментара:

  1. Илианка, изглежда чудесно и определено ме заинтригува с тази рецепта! Харесвам кексое, в които има вода, някак по-сочни се получават. Трябва да опитам, ще е предизвикателство да успея с него (без набухвател). :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. И да запишеш, пак ще се намери някой да пита:) кекса е чудо, като вкус, като вид и като съставки - без набухвател! Страхотна рецепта, Или! Приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Правила съм го и аз и е точно така - без набухвател.
    Илианка, прекрасен е с тази шарка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен изглежда,Или,особено щом е без набухвател,удивителен резултат,предполагам от многото и добре набухнати яйца става така.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Отдавна съм ти казала, че ако децата видят твоите творения, ще ме изгонят от къщи. Този отново им е много любим, а аз отново не съм го правила яла вечност;)
    Хубава седмица, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, кексът е супер, а и как си го докарала какаото - също пеперудка!!
    Поздрави и прекрасен ден ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  7. Мъхче, недей чак така :)
    Истината е, че у нас харесват само простички неща.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...