вторник, 13 май 2014 г.

Свинско с гъби, патладжан и картофи



Продукти:

около 600 г свинско месо
1 патладжан
300 г гъби
3 средни картофа
150 мл червено вино
3 с.л. соев сос
4 с.л. олио
2 с.л балсамов оцет
7 с.л. краве масло
подправки за месо - които предпочитате
сол

Свинското месо се нарязва на малки филийки,  дебели около 1 см и малко повече. Патладжанът се нарязва на колелца и се поръсва със сол, оставя се половин час и се измива. Картофите се почистват и се режат на колелца. Месото се поръсва с подправки за месо, слага се балсамовия оцет, олиото и соевия сос. Оставя се поне за час в хладилник. След това сух тиган се загрява и месото се слага в него, колкото да се запечата. Подрежда се в керамична тавичка или йена, като парченцата се застъпват. След това в тигана, както е със сока и подправките, останали от месото, се сипва виното. Слага се на котлона за кратко, да поври 15-20 секунди и се изсипва върху месото. В същия тиган се слагат 3 с.л. масло. Като се разтопи в него се задушават измитите и нарязани на филийки гъби, докато останат само на мазнина. Разпределят се върху месото. Патладжаните се запичат леко в тигана и се подреждат между парчетата месо. Накрая в тигана се слага още малко масло и картофите се минават през огъня за съвсем кратко. И те се подреждат между месото и патладжаните. Долива се около половин чаена чаша вода и останалото масло се слага на малки парченца върху ястието. Пече се на 180 *.

8 коментара:

  1. И двете ти нови предложения са страхотни, Илианка,
    обожавам печени чушки със сирене, а свинското изглежда невероятно -
    чудесни рецепти и много апетитни снимки!
    Поздравления за теб, хубав и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Това месце изглежда толкова крехко и така вкусно приготвено, че още от закуска взех да мисля за обяд:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Месо с патладжан обжавам :) Следващия път така, с гъбки ще направя. Много хубава рецепта предлагаш, Ил :)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно съчетание и изглежда невероятно апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Предвид температурите навън, някак съвсем на място ми е това ястие- звучи зимно;)
    Поздрави, Илианка! и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна рецепта Илияке ! Изглежда ще е много вкусна .

    ОтговорИзтриване
  7. a ako e bez balsamov ocet i sov ss sht stane li?

    ОтговорИзтриване
  8. Ще стане, разбира се. Сложете това, което вие харесвате.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване