Това е обикновена рецепта за (не)обикновен кекс. Наистина, рецептата ми е много стара, била съм още ученичка, когато съм я използвала за първи път. Изпитана е и никога не ме е предавала.
Продукти:
6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
6 с.л. вода
10 с.л. олио
2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао Д-р Йоткер
2 ванилии
допълнително можете да добавите орехи, сушени плодове, корички, локум, шоколад на парченца или нещо друго, което обичате
Правилно прочетохте, няма набухвател. Пиша го тук, защото са ми задавали вече въпроса"Как така кекс без набухвател?" Ето така. Получава се, отлично дори.
Яйцата се разбиват много хубаво със захарта, докато побелеят и започнат да се образуват мехури при биенето. Добавят се олиото и водата, разбърква се леко. Сипва се брашното на три-четири части, като се разбива с миксер. Прибавя се ванилията. Две трети от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кекс. В останалото тесто се слага какаото и се бърка до пълното поемане. Изсипва се върху светлата смес. Ако искате, можете да добавите орехи, плодове или нещо друго. Тук е моментът. Леко ги поръсете отгоре. Те ще потънат.
Пече се в загрята на 170* фурна. Проверява се с дървен шиш дали е изпечен.
След като се извади от формата и се охлади, се поръсва с пудра захар.
Продукти:
6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
6 с.л. вода
10 с.л. олио
2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао Д-р Йоткер
2 ванилии
допълнително можете да добавите орехи, сушени плодове, корички, локум, шоколад на парченца или нещо друго, което обичате
Правилно прочетохте, няма набухвател. Пиша го тук, защото са ми задавали вече въпроса"Как така кекс без набухвател?" Ето така. Получава се, отлично дори.
Яйцата се разбиват много хубаво със захарта, докато побелеят и започнат да се образуват мехури при биенето. Добавят се олиото и водата, разбърква се леко. Сипва се брашното на три-четири части, като се разбива с миксер. Прибавя се ванилията. Две трети от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кекс. В останалото тесто се слага какаото и се бърка до пълното поемане. Изсипва се върху светлата смес. Ако искате, можете да добавите орехи, плодове или нещо друго. Тук е моментът. Леко ги поръсете отгоре. Те ще потънат.
Пече се в загрята на 170* фурна. Проверява се с дървен шиш дали е изпечен.
След като се извади от формата и се охлади, се поръсва с пудра захар.
Илианка, изглежда чудесно и определено ме заинтригува с тази рецепта! Харесвам кексое, в които има вода, някак по-сочни се получават. Трябва да опитам, ще е предизвикателство да успея с него (без набухвател). :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И да запишеш, пак ще се намери някой да пита:) кекса е чудо, като вкус, като вид и като съставки - без набухвател! Страхотна рецепта, Или! Приятен неделен ден!
ОтговорИзтриванеПравила съм го и аз и е точно така - без набухвател.
ОтговорИзтриванеИлианка, прекрасен е с тази шарка!
Прегръдка!
Страхотен изглежда,Или,особено щом е без набухвател,удивителен резултат,предполагам от многото и добре набухнати яйца става така.
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Отдавна съм ти казала, че ако децата видят твоите творения, ще ме изгонят от къщи. Този отново им е много любим, а аз отново не съм го правила яла вечност;)
ОтговорИзтриванеХубава седмица, Илианка!
Илианка, кексът е супер, а и как си го докарала какаото - също пеперудка!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен ден ти желая!!
Мъхче, недей чак така :)
ОтговорИзтриванеИстината е, че у нас харесват само простички неща.