сряда, 21 май 2014 г.

Конфитюр от ягоди

Обичам ягоди. Но още повече обичам ягодово сладко. Една дебела филия хубав хляб, намазана с дебел слой краве масло и отгоре ммммм.... вкусно ягодово сладко. Какво повече ви трябва? Може би чаша чай  и се потапяте във вкусни детски спомени.
До скоро си правех сладката по традиционния начин, с дългото варене и бъркане. Сега обаче реших да го направя с помощта на гелфикс на Д-р Йоткер. И съм много доволна.  Като цяло следвах инструкциите на опаковката. 

Продукти:
2 кг почистени, измити и подсушени ягоди

2 кг захар
2 пакета Гелфикс Класик 
4 с.л. захар допълнително

Ягодите се нарязват на ситно. Тук без бой ще си призная, че сложих ягодите в робота и той много бързо си изпълни задачата.  Двете пакетчета фикс се смесват с четирите лъжици захар и се прибавят към ягодите, като се разбъркват добре. Цялата смес се слага да ври на средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, се отмества от котлона и се добавя захарта. Бърка се и се връща на огъня. Изчаква се да заври и се отброява една минута варене при непрекъснато бъркане.  Отстранява се от котлона и се махва пяната, която се е образувала отгоре. Готовото сладко се изсипва в сухи и чисти бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу поне за един час. 


10 коментара:

  1. Ох, как апетитно се е разтекло :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ти е :) какъв цвят само!
    Аз от години се доверявам на Доктора за сладката, но ползвам 2/1 - на кило плод, половин захар. Така после не търся виновник за пре-подслаждането ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен, апетитен цвят!
    И аз като Пепи предпочитам 2:1. Хубавото на тези фиксове, е че плодовете запазват форма и цвят.
    Обожавам ягодово сладко, конфитюр и желе....

    ОтговорИзтриване
  4. Точно в дестки спомен се потапям- край нямаха тези филии! От сутрин до вечер;) Хубав уикенд , Илианка! С дъх на лято! И ягоди!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятен и незабравим аромат има това сладко. Каня му се и аз тази година.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И кексът, и сладкото са неустоимо апетитни, колоритни и изкушаващи - чудесни рецепти, изпълнение и снимки!
    А днес специално:
    Честит, светъл и вдъхновен 24 - май, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички!
    Сърдечни поздрави от гнездото :)

    ОтговорИзтриване
  8. Utre ste se pravi.Tazi vecher sam porasila yagodkite sas zaharta i ste prenostuvat taka.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1 юни 2015 г., 21:40

    Здравейте, от вчера съм започнала и все още не съм свършила, да правя сладко от ягоди. Стана водно, а се придържах точно към инструкциите на фикса. Измих 5кг. ягоди прибавих всичко и накрая стана водно

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, не мога да кажа каква е причината за този проблем.
    Аз не съм имала подобен, дори напротив, едни череши станаха прекалено гъсти.
    Опитахте ли да добавите още едно пакетче фикс?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...