сряда, 21 май 2014 г.

Конфитюр от ягоди

Обичам ягоди. Но още повече обичам ягодово сладко. Една дебела филия хубав хляб, намазана с дебел слой краве масло и отгоре ммммм.... вкусно ягодово сладко. Какво повече ви трябва? Може би чаша чай  и се потапяте във вкусни детски спомени.
До скоро си правех сладката по традиционния начин, с дългото варене и бъркане. Сега обаче реших да го направя с помощта на гелфикс на Д-р Йоткер. И съм много доволна.  Като цяло следвах инструкциите на опаковката. 

Продукти:
2 кг почистени, измити и подсушени ягоди

2 кг захар
2 пакета Гелфикс Класик 
4 с.л. захар допълнително

Ягодите се нарязват на ситно. Тук без бой ще си призная, че сложих ягодите в робота и той много бързо си изпълни задачата.  Двете пакетчета фикс се смесват с четирите лъжици захар и се прибавят към ягодите, като се разбъркват добре. Цялата смес се слага да ври на средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, се отмества от котлона и се добавя захарта. Бърка се и се връща на огъня. Изчаква се да заври и се отброява една минута варене при непрекъснато бъркане.  Отстранява се от котлона и се махва пяната, която се е образувала отгоре. Готовото сладко се изсипва в сухи и чисти бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу поне за един час. 


10 коментара:

  1. Ох, как апетитно се е разтекло :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно ти е :) какъв цвят само!
    Аз от години се доверявам на Доктора за сладката, но ползвам 2/1 - на кило плод, половин захар. Така после не търся виновник за пре-подслаждането ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен, апетитен цвят!
    И аз като Пепи предпочитам 2:1. Хубавото на тези фиксове, е че плодовете запазват форма и цвят.
    Обожавам ягодово сладко, конфитюр и желе....

    ОтговорИзтриване
  4. Точно в дестки спомен се потапям- край нямаха тези филии! От сутрин до вечер;) Хубав уикенд , Илианка! С дъх на лято! И ягоди!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятен и незабравим аромат има това сладко. Каня му се и аз тази година.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. И кексът, и сладкото са неустоимо апетитни, колоритни и изкушаващи - чудесни рецепти, изпълнение и снимки!
    А днес специално:
    Честит, светъл и вдъхновен 24 - май, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря на всички!
    Сърдечни поздрави от гнездото :)

    ОтговорИзтриване
  8. Utre ste se pravi.Tazi vecher sam porasila yagodkite sas zaharta i ste prenostuvat taka.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен1 юни 2015 г., 21:40

    Здравейте, от вчера съм започнала и все още не съм свършила, да правя сладко от ягоди. Стана водно, а се придържах точно към инструкциите на фикса. Измих 5кг. ягоди прибавих всичко и накрая стана водно

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, не мога да кажа каква е причината за този проблем.
    Аз не съм имала подобен, дори напротив, едни череши станаха прекалено гъсти.
    Опитахте ли да добавите още едно пакетче фикс?

    ОтговорИзтриване