събота, 15 февруари 2014 г.

Балатонки

Балатонките приличат на кренвиршки, но в тези има само тесто и кренвирши. Такива продават в нашите закусвални, вероятно има и при вас.

Продукти за 10 броя:

1 кубче прясна мая
400 мл топла вода
около 600 г брашно
1 белтък
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио

10 кренвирша, по-тънки (аз купувам от Лидл)

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря във водата заедно със захарта, добавят се 2-3 шепи брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В пресятото брашно се прави кладенче и в него се поставят белтъка, солта, олиото и втасалата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 10 равни части.      
 






                                                                                                  
От всяка част се оформя дълъг около 40 см фитил, който се обвива около кренвирша. Така подготвената закуска се поставя в намаслена или застлана с хартия за печене тава. 
 Балатонките се намазват с разбит с малко прясно мляко или вода жълтък и се пекат в незагрята предварително фурна на 170*.
След като се изпекат, се напръскват с вода и се завиват с кърпа за около 10 минути да омекнат. Поръсват се с шарена сол.

10 коментара:

  1. Да, Илианка, има и тук някакви кренвиршки със същото име, но не съм опитвала. И винаги се чудя защо така са ги кръстили. Била съм не веднъж на Балатон, но никога не съм попадала на тези закуски. Нещо подобно като бърза кухня, на което се набляга там са дебърцини (или други колбасчета) на скара и сгънати в питка с пържен лук или други зеленчуци. Консумират се и в закусвалните и на крак.
    Виждам, намерила си добри кренвирши явно. Легнало ти е сърцето на място, а? ;))
    Прегръдка за теб и приятна вечер, усмивке!

    ОтговорИзтриване
  2. Като "кренвиршки" са ми познати точно в този вид, който предлагаш. Интересно си ги оформила в тестото!
    поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Bih iskala da popitam "balantaikite " naistina li se slagat v nezagrqta furna ili e tehni4eska gre6ka. Blagodarq vi predvaritelno.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, не е грешка. Обикновено повечето си неща с мая поставям в незагрята фурна веднага след като съм ги приготвила - не ги оставям да втасват преди фурната. Когато се поставят в студена фурна, постепенно си втасват и се получават чудесни. Ако разгледате и останалите ми рецепти за питки или други тестени, ще видите, че почти навсякъде пише да се слагат в незагрята фурна. Никога не съм имала провал в печенето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Балатонките"станаха чудесни!Благодаря ви за страхотната и точна рецепта!

      Изтриване
    2. Радвам се, че се харесаха и на Вас!
      Благодаря, че опитахте рецептата и споделихте коментар!

      Изтриване
  5. Здравейте , колко грама е кубчето мая ? и с колко суха може да се замени евентуално .. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, съжалявам за късния отговор, но нямах възможност по-рано. Едно кубче мая е 42 грама. Може да се замени с две пакетчета суха мая от 7 грама - на Д-р Йоткер.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте и добре дошли!
    Домашното тесто винаги е за предпочитане :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...