събота, 18 януари 2014 г.

Пиле в сач с капак

Миналата седмица получих този страхотен подарък - сач с капак. Нямах никаква идея как се готви в това нещо, но вдъхновението бързо дойде и приготвих това вкусно пиле, придружено от апетитни картофки.

половин пиле или малко повече от половината, нарязано на парчета
сока на половин лимон
5 с.л. домати от буркан или настъргани
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. черен пипер
5 скилидки чесън
5 с.л. олио
1 дафиново листо
сол на вкус

около 700 г картофи
1 глава лук
1 с.л. чубрица  и черен пипер


Лимоновият сок се смесва с доматите, червените пипери, черния пипер, ригана, ситно нарязания чесън, олиото, солта и дафиновото листо. Пилешките парчета се измиват, подсушават и хубаво се намазват със сместа. Хубаво е да постоят повече, но аз ги сложих след 20 минути. Сачът се слага в студена фурна, фурната се включва и се загрява до 200 *. Сипват се 3-4 с.л. олио, загряват се и вътре се подреждат парчетата пиле. Слага се капакът и се пече до готовност на пилето.








Междувременно картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на кубчета. Лукът се реже на полумесеци. Когато пилето е готово се изважда от сача и в същата мазнина и сос, останали от пилето се слага лука. Връща се 5-6 минути във фурната и се добавят картофите.







Слага се чубрица, черен пипер и магданоз и се разбърква хубаво. Пилешкото се подрежда отгоре и се връща във фурната вече без капак да се запече добре месото.





15 коментара:

  1. Иле, чудесно си го използвала. Ама така да изглежда хубаво... Бягам да вечерям, иначе - лошо ми се пише. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Илиянка, чудесен подарък, като се замисля и аз не знам какво да приготвя в такова нещо, но ти си се справила блестящо.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит да ти е сачът и да приготвяш в него все такива вкусни ястия!
    Ние имаме, но е доста плитък, а този е дълбок, пък и с капак, така че е много по-удобен.
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. От вчера преглъщам, Ил!
    Чудесно е станало, а и предполагам, че съдът има голямо значение в случая!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Интересно се готви в такъв съд. Вече и питка приготвих в него.

    ОтговорИзтриване
  6. Ох, не знам, Ил, като видях първата снимка с отвореното капаче, чак аромата усетих, не знам как се случи, но сериозно ти говоря! Такъв сач не съм виждала, но съм убедена, че каквото и да приготвиш в него ще е вкусно. Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит подарък!Все така вкусно да ухае от него,Или!
    С пожелание за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Хубава да ви е седмицата, момичета. Сачът дава по-различен вкус на ястията. Препоръчвам ги.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен подарък и много хубава рецепта за него, както и останалите.
    Очаквам още много вкусотии в него...
    Сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Дианка! Прегръдки за теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Точно сега търсех някаква по интересна рецепта с картофи и пиле, но пък да не бъде и прекалено различна, че в моят дом са и свикнали на едно и не приемат нищо друго.Това ми се вижда идеалната рецепта, не е бях сещала така в големият гювеч да направя всичко.В него идеално се готви и придобива съвсем друг аромат и вкус и всичко става по сочно.За жалост не ме бива много с подправките,ако сложа и босилек дали ще има проблем или няма да е прекалено натрапчив вкусът, знам че него го слагат в пиците доста.Благодаря за подробното описание, от снимката изглежда ужасно вкусно, ще я пробвам и ще пиша резултата.

    ОтговорИзтриване
  12. Не мисля, че в случая босилекът е подходящ. Наистина е много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Как се обработва сача с капак преди първата употреба( капака маже ли се с мазнина)? Изглежда толкова вкусно и ще си купя такъв сач. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте,
    когато си купувате сача, попитайте продавачите. Те ще ви обяснят, ако има нужда от обработка. Моят е подарък и беше готов за употреба. Не съм го обработвала предварително.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване