неделя, 5 януари 2014 г.

Триградски мекици







Редовните посетители на Щъркелово гнездо знаят за страстта ми към тестените и знаят, че рядко издържам на подобни гледки. Видя ли някое изкушение, което да ми влезе в главата, много спешно трябва да го приготвя. Така се случи и с тези мекици, които Ваня предложи съвсем скоро.  По традиция през почивните дни, когато сме вкъщи, задължително се приготвя нещо тестено. И този път нямаше изключения и семейството ми се радва на тези вкусни мекици

Трябва да ви кажа, че рецептата е прекрасна и това, че тестото трябва да стои около 8 часа всъщност го прави много по-добро. Имам опит с подобен тип тесто, което обаче престоява само около половин час. Разликата е сериозна и ако решите да приготвяте тази рецепта, в никой случай не пропускайте тази стъпка. Можете да замесите вечерта и да ги изпържите за закуска, което всъщност си е голямо улеснение. 

Ето и рецептата и начинът, по който ги направих аз :)


Продукти:



около 900 г брашно
1 с.л. сода бикарбонат
1 яйце
11/2 кофичка гъсто кисело мляко
1 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол

Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Поръсва се содата и се слагат останалите продукти. Замесва се меко тесто, оформя се на топка  и се покрива с чиста кърпа. Оставя се за 8 часа в хладилник. 
От това тесто аз направих мекици със сирене и такива без сирене. Нарежете тестото на парчета и оформете топчета с големина на малка ябълка. Ако искате да направите със сирене, смесете натрошеното сирене с 1 или 2 яйца - да стане на много гъста каша. Всяко топче разточете, поставете от плънката и прегънете, като притискате краищата с пръсти. 
За мекици без сирене  - разтеглете тестото до мекица с дебелина около 5 мм. 
Мекиците се пържат в силно загрято олио, като е добре да пържите в повече мазнина. 

17 коментара:

  1. Иле, чуднички са, меки като душичка... Определено са се получили страхотни!
    Хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, нали знаеш, че съм един от любителите на твоите тестени :)
    А и това, че престоява много ми харесва!
    Хубава нова седмица, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, това са и най-често правените у дома мекици! Обикновено замесвам тестото късно вечер /след филмите/ и на сутринта пържа.
    Илиянка, много са апетитни!
    Усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка,
    Честита Нова година! Желая ти много усмивки, да си здрава и много обичана!
    Мекичките ти са страхотни, вижда се! А ти си страхотен майстор на тестените изделия!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка,
    Честита Нова година! Желая ти много усмивки, да си здрава и много обичана!
    Мекичките ти са страхотни, вижда се! А ти си страхотен майстор на тестените изделия!

    ОтговорИзтриване
  6. Съжалявам за двата коментара, но не можах да разбера първия път дали се публикува.:)

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Нова Година, Бети :)
    Благодаря ти :)
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. ауууу чудесни!
    признавам, че не си припадам по мекици със сода :) но щом са със сирене няма как да ги подмина :) дори на живо.

    ОтговорИзтриване
  9. Който разбира, тука се спира :)

    ОтговорИзтриване
  10. Съблазнителка такава!Чудни пухкавелки са,Или!Хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
  11. Да, Илианка,... наистина,
    който разбира, тук се спира -
    страхотни са новите ти рецепти: Вълшебната питка, ароматна супа и пълнена зелка, а сега и тези изкушаващи мекици!
    Всичко ми харесва, голяма прегръдка за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Нека добавя още нещо към вкусните мекици. Тези със сиренето трябва да се пържат на малко по-слаб огън, тъй като има опасност да не се изпържат яйцата вътре и да останат сурови.

    ОтговорИзтриване
  13. Izgeljdat mnogo vkusni i niamam turpenie da gi probvam. Kolko grama sa v 1 1/2 kofichka kiselo mliako? Blagodaria!

    ОтговорИзтриване
  14. Обикновено киселото мляко в кофичка е 400 г, така че в тази рецепта количеството е 600 :)

    ОтговорИзтриване
  15. Една приятелка ми се обади да ми каже какви вкусни мекици направила и на въпроса ми откъде е видяла рецептата, отговорът и' беше - от където редовно си гледам рецептите ,,Щъркелово гнездо". Ами и тя като мене редовно надничала в твоя блог, Илианка. Незнам как съм пропуснала тези мекици, но снощи бяха замесени и тази сутрин бяха една чудесна закуска за моето семейство. Благодаря ти за чудесната и лесна рецепта! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте Хриси и Приятелка,
    много съм щастлива, че се отбивате при мен и още по-щастлива съм, че сте доволни от предложените рецепти.
    Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване
  17. От години и аз правя тези мекички , но аз не слагам яйце , и млекото го разреждам с вода -айрян . Стават много меки и пухкави , и най -вече ИКОНОМИЧНИ опитайте.

    ОтговорИзтриване