понеделник, 13 януари 2014 г.

Печен свински бут



Продукти:

свински бут - цяло парче около 2,5 кг
50 мл соев сос
сок от 1 лимон
3 с.л. горчица
1 с.л. мед
2 с.л. кетчуп
6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. черен пипер
сол на вкус

2 с.л. чубрица
2 с.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. нарязани на ситно иглички розмарин

Върху месото се правят напречни разрези. Всички продукти от соевия сос до солта се смесват и се разбъркват хубаво. Месото се поставя в тава и се намазва добре със сместа от всички страни. Останалата смес се изсипва в тавата. Оставя се на студено да престои - при мен цяла нощ. След това сухите подправки се смесват и месото се поръсва с тях. Наливат се около 2 к.ч. вода в тавата, завива се добре с фолио и се слага да се пече в загрята на 220*фурна. След 20 минути температурата се намалява на 160*  и месото се пече още около три часа - до готовност. След това фолиото се махва и месото се връща във фурната за още около 15 минути да се запече. Сервира се с гъбен сос, за който са необходими:

250 г гъби
6 с.л. брашно с връх
100 г масло
сол
черен пипер


Гъбите се нарязват на филийки и се сваряват с вода и сол. Брашното се препича. Маслото се разтопява и към него се прибавя брашното Постепенно и при непрекъснато бъркане се добавят 6-7 с.л. от соса, който си е пуснало месото, докато се е пекло. Долива се от гъбения бульон. Сипвайте по малко и бъркайте добре, докато сосът придобие нужната гъстота. Накрая се прибавят гъбите. Добавя се черен пипер на вкус.
Филето се нарязва на парчета и се залива със сос. Още по-добре е, ако се добави картофено пюре. 


6 коментара:

  1. Страхотия! Отдавна се каня да направя някакво бавно печено месо и все не достига смелост. Мисля, че ти току-що ми даде начална скорост!
    Хубава седмица, Или! :) Браво за апетитното месце!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази чудесия иде ли към Заарата:)Невероятен е станал!

    ОтговорИзтриване
  3. И изглежда, и ухае предизвикателно апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, днес ще се доверя на тази рецепта! :)
    Сега правя маринатата. За довечера се надявам да е готово!

    ОтговорИзтриване