вторник, 24 декември 2013 г.

Лучник

Това е специално, празнично предложение. Обикновено правя лучника по тази рецепта, но за днешното предложение избрах пълнежа да е само от лук. Разбира се и оформянето е тематично.

Продукти:

За тестото:
700 мл топла вода
1 кубче прясна мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
около 1 кг брашно

За пълнежа:

1 кг лук
2 сухи чушки
1 връзка магданоз
джоджен
чубрица
черен пипер
сол

Лукът се обелва и нарязва на ситно. Слага се да се изпържи в загрята мазнина. Сухите чушки се накисват в топла вода за две-три минути и се режат на ситно. След като лукът е готов, се прибавят чушките и подправките. Сместа се оставя да се охлади. Прибавя се нарязания магданоз. Замесва се тестото, като маята се разтваря в топлата вода и от всички продукти се омесва меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на три топки. Изрязва се шаблон във формата на елхичка - така че да може да се събере в тавата, с която разполагате.  Всяка топка се разточва на правоъгълник. Поставя се шаблона и се изрязва формата на елхичка. Тестото се прехвърля в намазана с олио тава и се поръсва от 1/4 от пълнежа.








 След това се взима втората топка тесто и отново се точи и се реже елхичка. Поставя се върху първия слой и отново се слага пълнеж. Така се постъпва и с третата топка. Тестото, което се изрязва от корите се събира и от него се оформят още два пласта тесто - т.е има общо 5 кори и четири пласта пълнеж. Накрая се завършва с тесто  и се режат клончетата на елхата. Завиват се веднъж или два пъти - в зависимост от големината им. Елхичката се намазва леко с



 олио и се пече в незагрята предварително фурна. Изважда се и се покрива с кърпа, почива 15 минути и добър апетит!

4 коментара:

  1. Иле, чудесно е! :)
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Приказно коледно предложение, Илианка.
    Светлина, мир и любов в Рождественската нощ!
    Нека да е тиха, свята и благословена.
    Здраве, радост и благоденствие в дома и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа, Илианче! Много оригинално и супер вкусно!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...