понеделник, 5 август 2013 г.

Пудинг с извара

... или Varskes apkepas. Да, още нещо, което опитах в Литва и си обещах да приготвя вкъщи. Сервираха ни го за закуска със заквасена сметана. Можете да го хапнете с горски плодове, конфитюр, заквасена сметана (а защо не и друга), мед, шоколад... така, както на вас ви харесва. Ние го опитахме с къпини и с току-що сварено сладко от сини слини. Много е вкусно. Опитайте и вие.

Продукти:

1 кг безсолна извара
6 яйца
12 с.л. захар
12 с.л. грис
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
3 пакетчета ванилия
40 г краве масло

Грисът се смесва с прясното мляко и се оставя на страна да набъбне. Изварата се изсипва в дълбока купа и се разбива хубаво, да не остават бучки. Прибавя се грисът и се разбърква добре. В друга купа се разбиват жълтъците със захарта до побеляване. И те се прибавят към първата смес. И в още една купа (знам, че станаха много...) се разбиват на сняг белтъците. Веднага се изсипват при изварата и сместа се бърка много добре. Дъното и стените на тавичка с размер 20 на 30 см с намазват с масло. Изсипва се сместа и отгоре се поставя маслото на малки парченца. Пудингът се пече в загрята на 180* фурна до апетитен загар. 

5 коментара:

  1. Ех, тази Литва !
    И да дойдеш след това да ми измиеш купите :)
    Изглежда чудесно!
    Гуш :)

    ОтговорИзтриване
  2. Или, изкушаваш много да знаеш и то по късните часове! Любопитна съм да разбера вкуса, но съм сигурна, че ще ми допадне. Литва определено те е впечатлила силно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Комбинацията извара и грис ми допадат и съм уверена че е вкусно! С къпините изглежда великолепно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусен ще да е като чета рецептата,Или!И така кокетно си закичила парченцето!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотен десерт! И определено ще е вкусен, предполагам и много сочен.
    Поздрави, Иле! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...