неделя, 28 юли 2013 г.

Блини с мая




Провокирана съм от прекараните няколко дни в Литва. Няма как да пропусна да приготвя някои рецепти от тяхната кухня. Опитах много вкусни неща. Супите ме изненадаха много приятно, както и някои други неща. Първото нещо, което направих обаче са блините. Там ги хапвахме от бяло или от пълнозърнесто брашно, със сладко, с мед, със заквасена сметана или пък със солени добавки. Вкъщи ги сервирах със заквасена сметана и боровинки и със шоколад. Много са приятни. Определено ни допаднаха.

Продукти:

8 г суха мая
3 с.л. захар
1/2 литър топло прясно мляко
2 яйца
щипка сол
брашно - за гъста каша (при мен около 300 г)

Маята се смесва със захарта, млякото и яйцата и сместа се разбива с тел. Постепенно се добавя брашното, като целта е да се получи гъста каша - тесто малко по-гъсто от кексовото. Купата с тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса, докато на повърхността се образуват много мехурчета. Тиганът се нагорещява, като в него се слага много малко мазнина. Аз слагах по малко олио, смесено с малко парченце масло. Внимавайте с мазнината, защото ако е много, блините ще поемат и ще станат много блажни. Ядох такива и изобщо не е добре :)
Блините се пържат от двете страни до зачервяване.

Сервират се със заквасена сметана и сладко - от горски плодове или боровинки, или пък с мед. Ако искате да ги сервирате солени, намалете захарта на 1 супена лъжица и направете сос от заквасена сметана и копър и прибавете пушена сьомга.


А ето и малко снимки от прекрасната Литва. Ако имате възможност, непременно отидете. Ние бяхме в Gražutė Regional Park - невероятно място. Препоръчвам за бягство от напрегнатото ежедневие. 













Източник

12 коментара:

  1. Ех, че приказка, Иле... Просто е такава красота това, което ни показваш...
    Грабвам си една блиничка утре за закуска и ти желая прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Завиждам Ви за времето, прекарано в тази чудесна страна.И аз имам хубави спомени от нея.
    А блините може да се пекат и без мазнина, само в началото слагам. Следващите само на сух тиган. А като ги извадя ги мажа с масло или маргарин. Тогава не стават мазни и са много приятни на вкус. Опитайте.Това са ме научили едни приятелки от Санкт-Петербург.
    Приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
  3. Добре си се завърнала, Илианка -
    чудесни и страхотни попадения в снимки, и апетитно предложение.
    Благодаря за споделената красота и хубава рецепта.
    Поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно!Ще оаквам с нетърпение още рецепти и снимки от тази непозната за мен страна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Красиво и интересно място!
    Блините са много вкусни! Чудесно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Блини от много отдавна се каня да правя, но ме спираше тестото, с мая, втасване и т.н. Но определено си заслужава! Като гледам твоите, да си оближеш пръстите! Снимките ти са приказно красиви, Ил! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. тИ ЗАЩО ПЛАШИШ СЛАМЕНИТЕ ЧУЧЧЕЛА :)
    НО БЛИНИТЕ СА МНОГО ХУБАВКИ И СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ НАПРАВЯ. НЕЩО КАТО КАТМИТЕ НИ, НО С ЕКСТРИ. ЕХААА, КАК ЩЕ ИМ СЕ ЗАРАДВАТ СУТРИНТА!

    ОтговорИзтриване
  8. Сега пък и дотам ми се доходи след твоите снимки;)
    А блини не отказвам!

    ОтговорИзтриване
  9. Илианка, прекрасни снимки и блини, как ми се иска да си взема едничка!! Ще се съгласиш ли да те предизвикам с моите десет въпросчете и да се включиш в една забавна игра, като им отговориш? Дано отговорът ти е ДА! Поздрави и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
  10. Откога се каня да правя блини!Всъщност да повторя, правих веднъж, но свършваха моменталически!
    Чудесни снимки! вижда се, че е било много приятно и забавно, а и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  11. Направих блини по твоята рецепта Илианка ....
    с медец са чудесни :)
    Много е приятно да посети човек места където не е бил ... а аз го направих чрез кадрите запечатани от твоя обектив . Чудесни снимки !

    ОтговорИзтриване