С Катето от Кокошарник обявихме днешния ден за ден на мекиците. Тя показа нейните по-рано през деня, сега е ред на моите. Можете да ги направите според вкуса си - със сирене или без сирене. Аз обичам с много сирене. :) Дори моите са с домашно овче за разкош, придружени от прекрасно къпиново сладко. Та ето и моята рецепта:
20 г прясна мая
400 мл. топла вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 600 г брашно
Маята се разтваря във водата. В брашното се прави кладенче и там се слагат солта и захарта, и се изсипва разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. Ако ще правите мекици със сирене, откъснете парче от тестото и с ръце разтеглете правоъгълник. От едната страна се слага сирене и тестото се загъва, като се оформя мекица. Краищата се притискат с пръсти. Готовите мекици се пържат в повече силно загрята мазнина до златисто. Ако пък искате мекици без сирене, разделете тестото на равни парчета и оформете топчета. Всяко топче се разточва на кръг и се пържи в силно загрята мазнина.
Продукти:
400 мл. топла вода
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
около 600 г брашно
сирене
Чудни са, Иле! Открадвам си едничка утре за закуска. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Обичам мекици, но дебеланки, а твоите са ми точно по вкуса, Илианка! Чудни са!
ОтговорИзтриване