неделя, 9 юни 2013 г.

Пълнена пица по Чикагски

Тази сутрин някъде попаднах на една много изкусителна снимка на нещо тестено с много пълнеж. Оказа се, че било пица. Не каква да е пица, а  чикагска пълнена пица. Познайте дали не взех решение да я направя още днес? Започнах да търся рецепта. Първо проверих дали някой нашенец не е пробвал, но рецепта не намерих. Споменаваше се само на няколко места в  пространството. Тогава потърсих на английски. Оказа се доста трудна задача да намериш автентична рецепта на тази явно доста популярна пица. Вероятно има стотици различни рецепти. Трудно ми беше да реша, че ще направя точно... някоя от тях. Затова взех основните неща и си направих по мой начин.

Основните моменти са:
Тесто, плънка - често с много сирене, обикновено моцарела, но не задължително, някакви зеленчуци, гъби, месо или кайма (сурова), пак тесто и най-отгоре доматен сос.  Основното нещо, което промених е, че не готвих доматите, преди да ги сложа върху пицата, а използвах стандартния доматен сос, който си правя за обикновена пица. В различните рецепти използват различни видове тесто - с царевично брашно, с грис, обикновено тесто за пица, с мляко, без мляко... Наистина, обърках се от толкова различни начини. Дори имаше един момент, в който си мислех, че може да я оставя за някой друг път. Да, ама не. Накрая реших да си ползвам моята си рецепта за тесто за пица. И да я направя така, както вкъщи ще се хареса. Ето така...

Продукти за тестото:


250 мл хладка вода
1 пакетче суха мая (7г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
4-5 с.л. зехтин или олио
около 400 г брашно

За пълнежа:

около 400 г кайма с подправки на вкус (моята беше домашна)
кетчуп
1 шепа нарязани маслини
1 малка тиквичка, нарязана на много тънки кръгчета
1 чушка нарязана на тънки ивички
300 г кашкавал - настърган
200 г саламурено сирене

3 с.л. доматено пюре
6 с.л. настъргани домати, може и от консерва
риган
черен пипер
още 100 г настърган кашкавал


Маята се разтваря във водата. Брашното се пресява. Прави се кладенче и се изсипва олиото. Добавя се солта и захарта, и накрая разтворената мая. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса. 
През това време се подготвя форма с падащи стени. Аз използвах за торта - 28см диаметър. Застила се с хартия за печене на дъното и хубаво се намазва с мазнина.
Тестото се разделя на две части, като едната  се оставя по-голяма. По-голямата се оформя  на топка и се разточва така, че като се сложи във формата, тестото да покрива стените и да излиза леко отстрани. Най-долу се слага каймата, като хубаво се притиска - да се оформи плътен кръг от кайма. Отгоре се поръсват нарязаните маслини. Слага се малко кетчуп и върху него около 100 г настърган кашкавал. Отгоре се подреждат тънко нарязаните, леко посолени и отцедени кръгчета тиквички, чушките и върху тях бялото сирене и най-отгоре останалите 200 г кашкавал.

Останалото тесто се разточва на кръг с големина колкото диаметъра на формата, поставя се отгоре и краищата се завиват, като отстрани се оформя борд. Тестото се надупчва леко с нож на няколко места, за да може да диша сместта. Иначе рискувате тестото да се пропука и плънката да излезе отгоре. Доматеното пюре се смесва с доматите и подправките и се изсипва върху пицата.
Пече се на 160-170* около един час - до готовност. Изважда се и се наръсва с останалия кашкавал. Връща се във фурната, колкото да се стопи кашкавала.


Да ви е сладко!  На нас ни беше :)




Можете да сложите всякакъв пълнеж на тази пица. Аз сега я направих с кайма, но ми се струва, че прекрасно ще се получи и с пилешко месо - сварено или печено, ако е останало и се чудите какво да го правите. Също така добре би се получило и само със сирена и домати, без месо. Можете да сложите задушени гъби и зеленчуци каквито харесвате. Дайте воля на въображението си и се забавлявайте.


7 коментара:

  1. А каква воля на въображението се развихря, като гледам снимките ти, Иле... Направо е страхотно предложението ти! С малко салатка отстрани, парченце от тази чикагска пица и всичко е завършено. Благодаря, че сподели!
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Бих си хапнала с удоволствие!
    Жалко, че не съм по-близо!
    И другия път да е пълнено пиле :)
    Гуш и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна вкусотия!
    Толкова примамливо изглежда, че не мога да не се изкуша и грабна едно парченце!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е апетитна, тази Чигагска пица, Илианка, и сочна! Да я грабнеш и да бягаш! :)
    Хубава седмица и усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава идея, Илианка,
    обичам тънка пица с много плънка, а тя наистина може да бъде разнообразна.
    Благодаря за чудесната разработка,
    сърдечни поздрави и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Леле каква е тази вкусотия :) Усетих аромата :)

    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно е със сигурност. На тази пица по нашия край й казваме лучник. И си го правим точно със свинско месце, кайма, пиле и каквото дал Господ в къщи.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...