Продукти:
300 г гъби
500 г кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
5 с.л. домати от консерва
черен пипер
чубрица
джоджен
сол
за заливката:
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
8 с.л. брашно
щипка сол
Лукът, морковът и гъбите се нарязват. 3-4 с.л. олио се загряват и в тях се изпържват първо лукът и морковите. После се добавят гъбите. Готви се пет минути и после се изсипва измитият ориз. Разбърква се добре, и се готви докато промени цвета си. Слагат се доматите. Каймата се смесва с 1 ч.ч. вода и се разбива добре. Сместта се изсипва в тава, добавя се каймата и подправките. Хубаво се разбърква. Наливат се 3 ч.ч. вода и се слага да се пече. Ако е нужно, докато ястието се пече, се добавя още вода. Когато оризът е готов, се приготвя заливка, като всички продукти се смесват и се разбъркват много добре. Изливат се отгоре и ястието се връща във фурната. Пече се докато хване хубав загар.
300 г гъби
500 г кайма
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
5 с.л. домати от консерва
черен пипер
чубрица
джоджен
сол
за заливката:
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
8 с.л. брашно
щипка сол
Лукът, морковът и гъбите се нарязват. 3-4 с.л. олио се загряват и в тях се изпържват първо лукът и морковите. После се добавят гъбите. Готви се пет минути и после се изсипва измитият ориз. Разбърква се добре, и се готви докато промени цвета си. Слагат се доматите. Каймата се смесва с 1 ч.ч. вода и се разбива добре. Сместта се изсипва в тава, добавя се каймата и подправките. Хубаво се разбърква. Наливат се 3 ч.ч. вода и се слага да се пече. Ако е нужно, докато ястието се пече, се добавя още вода. Когато оризът е готов, се приготвя заливка, като всички продукти се смесват и се разбъркват много добре. Изливат се отгоре и ястието се връща във фурната. Пече се докато хване хубав загар.
Дано съм първа да си дръпна една порция,чудна ти е мусаката,много ми харесва,Илианка!
ОтговорИзтриванеРазлична мусака, която определено няма да отстъпва на класическия вариант. Изглежда много вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна ! Заливката е фантастична ! Аз все не мога да я докарам така дебела и пухкава !
ОтговорИзтриванеС поздрав !
Не мога да ям гъби, макар че много ги обичам,иначе с удоволствие бих си я направила !
ОтговорИзтриванеХаресвам мусака точно с такава богата заливка, за разлика от другите у дома :)
Прегръдки!
Гъбки с ориз обожавам, но не съм се сещала да ги приготвя като мусака. Чудесна идея, Илиянка! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного, много апетитно! Изкушаваш с тази муска, Илианка! Аз я правя постна, като гъбено ризото и това, с каймата тук е ново за мен - на момчетата особено ще им хареса! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки!
Много вкусно предложение, Ил! И снимките са много апетитни, с тази златиста коричка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе добавя и кайма другият път към гъбките с ориз. Изглежда чудесно, Илиянка!
ОтговорИзтриванеИ аз като Мъхчето :) Страхотно изглежда и обезателно ще опитам. Не ми е хрумвало, звучи вкусно!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта! Много усмивки ти пожелавам! :)
Честита Баба Марта, Илианка!!! Божествено вкусна изглежда мусаката ти :) не знам как не съм се сещала до сега за тази комбинация, но непременно ще се пробва!!!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта на всички!
ОтговорИзтриванеДа сте здрави и много щастливи!