Продукти:
1/2 кубче мая
200 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 яйца+1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
брашно за меко тесто около 700-800г
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря в топлото мляко. В брашното се прави кладенче и се изсипват всички продукти. Меси се меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 4 и всяка част се разточва на кора с дебелина около 3 мм. С помощта на голям ринг или нещо друго подходящо (аз нямах такъв голям ринг и ползвах купичка) се изрязват кръгове от тестото. Взимат се три кръга и се поставят един до друг като се застъпват. Откъсват се топчета от тестото и се поставят в двата края на първия кръг. Завиват се на руло и се срязва по средата. Така оформените розички се подреждат в намаслена тава. Намазва се с разбит с малко вода и олио жълтък. Може да се поръси със сусам или мак по желание. Питката се слага във фурната без за е загрята предварително и се пече на 170* до готовност.
1/2 кубче мая
200 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 яйца+1 белтък
5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
брашно за меко тесто около 700-800г
1 жълтък за намазване
Маята се разтваря в топлото мляко. В брашното се прави кладенче и се изсипват всички продукти. Меси се меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 4 и всяка част се разточва на кора с дебелина около 3 мм. С помощта на голям ринг или нещо друго подходящо (аз нямах такъв голям ринг и ползвах купичка) се изрязват кръгове от тестото. Взимат се три кръга и се поставят един до друг като се застъпват. Откъсват се топчета от тестото и се поставят в двата края на първия кръг. Завиват се на руло и се срязва по средата. Така оформените розички се подреждат в намаслена тава. Намазва се с разбит с малко вода и олио жълтък. Може да се поръси със сусам или мак по желание. Питката се слага във фурната без за е загрята предварително и се пече на 170* до готовност.
Изглежда толкова красива и вкусна тази питка!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Илианка,чудесна погачка!
ОтговорИзтриванеПитката е чудесна, красива и за празник и за делник!
ОтговорИзтриванеМного често и аз по този начин я оформям.
Ефекта е винаги 6+:)
Поздрави Илианка!
Чудна е, чудничка! Много я обичам! Много красиво си я оформила!
ОтговорИзтриванеПитката е много ефектна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много е красива питката, Ил! Много интересен начин на оформяне! Пусна ли новата придобивка в действие? :)Поздрави и красив утрешен ден!
ОтговорИзтриванеМайсторска..., чудесна питка, Илианка,
ОтговорИзтриванемного ефектно и красиво си я оформила. Браво!
Голяма прегръдка за теб,
с пожелания за хубав и усмихнат ден, Диана
Пухкава и мека, ще я опитам. Колко кръга правиш общо? 6 или повече?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета.
ОтговорИзтриванеРайна, получиха се 14 розички от 21 кръга с диаметър около 11 см.
Извинете ме Илиана,но така и не става ясен начина на оформяне:на къде се завива рулото и как се оформят розичките.Ако може да ми обясните по-подробно моля.А иначе поздравления!
ОтговорИзтриванеПак съм аз-изясни ми се....:) видях горното пояснение.Благодаря :)
ОтговорИзтриване