Кръстих я пълнена питка, защото много се чудех кое ще бъде подходящото име на български. Иначе рецептата видях тук и много ми хареса. Направих двойна доза, като промених малко пълнежа. 400 г заквасена сметана ми се стори ужасно много и затова сложих само 200. Обаче да ви кажа, може и 300 да се сложат. Trappist сирене не съм и търсила. Сложих кашкавал и бяло саламурено сирене. Шунката замених с пушено филе. Независимо от промените обаче, трябва да знаете, че се получи страхотна вкусотия. И... търпи още пълнеж, така че може да увеличите, но не много.
Продукти:
1 кубче мая
200 мл топла вода
200 мл кисело мляко
2 яйца
2 жълтъка
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
За пълнежа:
200 г заквасена сметана
200 г пушено филе или шунка
150 г кашкавал
150 г сирене
1 жълтък за намазване
70 г масло
Маята се разтваря във водата с малко захар и от посочените продукти се замесва меко и нелепнещо тесто. Оставя се да втаса. Разточва се на кора, не по-дебела от 5 мм. Цялата кора хубаво се намазва със заквасена сметана. Отгоре равномерно се разпределят филето нарязано на кубчета, натрошеното сирене и ситно нарязаният кашкавал. Краищата се загръщат навътре като не достигат средата. Внимателно се премества в тава, застлана с хартия за печене. Намазва се с разбит с малко вода жълтък и отгоре се слага маслото на малки парченца. Пече се в загрята фурна на 180*. Като се извади от фурната се покрива с влажна кърпа за десет минути.
Наистина изглежда да е страшна вкусотия. Идеална вечеря с чаша айрян.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесна е!
ОтговорИзтриванеТърпи още плънка :) мда.... трябва да се изпълни кръгчето в средата, нали :) колкото повече.... толкова повече :)
ОтговорИзтриванеГуш от мен и спорна седмица да ти е!
Много вкусно нещо. Аз обаче ще си налея едно хубаво винце от бъчвата, защото айрянът ще съсипе прекрасното творение:))
ОтговорИзтриванеВидях я аз във фейсбук и останах без сърце:) ! Пита - страхотия !
ОтговорИзтриванеХубава седмица ,Илиана !Поздрав !
Питка - разкош! Невероятна е! Прекрасна нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия, Илианче! Много красива и неустоима! Сметана не съм опитвала по този начин в питка и си записвам за проба. Благодаря за споделянето :) Хубава вечер и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеМайсторка си, Илианка,
ОтговорИзтриванечудесна рецепта - питата изглежда страхотно!
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
И аз съм за принципите на Мечо Пух;) Тази много ми харесва;)
ОтговорИзтриванеИлианка, разкошна е питката! Ммм, ето какво ще правя утре! Определено с повече плънка ще е добре! :))
ОтговорИзтриванеДа кажа само, че Трапистата е меко сирене/кашкавал, както Качотата в Лидл или някогашната Венеция (ако го помниш) и се точ/п/и повече от обикновен кашкавал. Става страхотно фондю с него! А плънката явно се получава пухкава и много сочна!
Хубаво утро, мила и спорен ден!
Разкошно е, каквото и да му е името!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Аплодисменти,Илианка,страхотно печиво!
ОтговорИзтриванеОх, момичета, благодаря ви много! :)
ОтговорИзтриванеА, това е страхотия! Влезе ми в главата и мира не ми дава! Лоша си, ама ти си го знаеш! Спорен и слънчев ден и честита баба Марта!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта! :)
ОтговорИзтриванеИлианка правих тази страШотна вкуситийка. Специални благодарности от цялото фемили :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Видях, Дианка, видях :)
ОтговорИзтриванеСтрахотна е!
Гледай сега, Илианка, каква си изкусителка :) бива ли така с такива вкусотии все да ни съблазняваш?!! Няма как ;) ще се пробва!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая :)
Абсолютна изкусителка си, Илианче - милост нямаш!!! Гледай сега как ще ме караш да го приготвям това чудо :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица ти желая!!!
Страхотна питка, не видях обаче дали има втасване на тестото? Благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Анна,
ОтговорИзтриванепише, че след като тестото се замеси, е необходимо да втаса. След това питката се оформя и директно се пече.
Поздрави,
Илиана