събота, 7 януари 2012 г.

Сълзици

Сладки Сълзици от бутер тесто по рецепта на Пепи, Пеп, знаеш, виновна си :))

Ако искате да приготвите нещо мързеливо и много вкусно и имате бутер тесто в резервите си, то ви съветвам да изберете тези много прекрасни сладки "Сълзици". Убедена съм, че близките ви изобщо няма да ви се разсърдят :)


И така... лист бутер тесто, захар, белтък и точилка. Поръсвате плота със захар. Слагате тестото отгоре. Леко разточвате с точилката, за да залепне захарта от долната страна на тестото. От горната страна намазвате с белтъка, който трябва да е леко разбит с вилица. Поръсвате хуаво със захар и пак минавате с точилката въху захарта. Обръщате обратно - така че белтъка да остане отдолу. Навивате от двата края, като се стараете двете рулца да се срещнат по средата. Режете с остър нож без да натискате. Поставяте в тава, застлана с хартия за печене на сериозно разстояние. Аз сложих на два см първата тава, но се оказа малко. Печете в загрята фурна до приличен загар :)

14 коментара:

  1. Ами чуден загар си имат пък :)))
    Много са апетитни, поемам вина... с тези само бяло. Знаеш ли, че си подхождат :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ауууу, Илианка, прелестни са! Обожавам сълзици, даже снощи опустоших една тарелка от купешките. И да ме пита един защо още не съм си направила...благодаря и на двете ви с Пеп-чо за идеята!
    Хубава, снежна и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова да ги обичам тия сълзици, че нямам думи. Ама и никога до сега не се престраших да ги приготвя у дома. Все си мисля,че няма да станат толкова хрупкави. Но като гледам твоите май греша в преценката си и ще взема да ги направя.
    Поздравления-божествени и много златисти са!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ги знам от Пепчо,но все още не съм ги правила.Време е да поправя грешката.Иринка,твоите са толкова апетитни-само за хрупкане.

    ОтговорИзтриване
  5. Много са апетитни тези "Сълзици". Благодаря на теб и на Пепчо, за това че споделихте. Непременно ще пробвам да ги направя, защото и аз ги обожавам.

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, сълзиците са за корица! Тези в магазините ряпа да ядат.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка страхотно изглеждат! Веднъж съм правила и беше пълен провал. Ама от твоите си взимам :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудни сълзици! И аз често ги приготвям - любими са вкъщи:)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей! Искам да попитам къде греша? Вчера ги правих, но така жестоко се разляха, може би защото тестото ми беше страшно отпуснато! Възможно ли е това да е причината? И още един въпрос - колко от разбития белтък слагаш ? - Само намазваш или слагаш целият? Извинявам се ако въпросите ми звучат глупаво, но твърдо искам да ги направя сполучливи!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей! Искам да попитам къде греша? Вчера ги правих, но така жестоко се разляха, може би защото тестото ми беше страшно отпуснато! Възможно ли е това да е причината? И още един въпрос - колко от разбития белтък слагаш ? - Само намазваш или слагаш целият? Извинявам се ако въпросите ми звучат глупаво, но твърдо искам да ги направя сполучливи!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей!
    Съжалявам за закъснелия отговор!
    Ако тестото стане много отпуснато, го прибери за кратко във фризера, колкото да се стегне. Тогава го разрежи. А колкото до белтъка - не слагам целия. Само леко мажа, останалия изхвърлям.
    Надявам се, че следващия път ще се справиш успешно.
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  12. Няма нищо за къстия отговор! Аз опитах след няколко дни и разбрах грешката си, че тестото не трябва да е меко. Вече си ги правя най-редовно и ги ям като семки. Много ми харесват още от едно време, когато ги пуснаха на пазара! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Друг трик е вече навитите рула да се сложат във фризера и след това по лесно се режат на сълзици.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...